Πρωτογενές πλεόνασμα 415 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο

Την υστέρηση εσόδων επιβεβαιώνουν τα διαθέσιμα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού τον μήνα Ιανουάριο, που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών. Πάντως, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση τον Ιανουάριο παρουσιάσθηκε πλεόνασμα στο ισοζύγιο του προϋπολογισμού ύψους 177 εκατ. ευρώ και πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 415 εκατ. ευρώ, κάτι που οφείλεται στην μεγάλη περιστολή δαπανών.

Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 4,43 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 4 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (4,437δισ. ευρώ), ενώ το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 4,37 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 20 εκατ. ευρώ, έναντι του μηνιαίου στόχου (4,35 δισ. ευρώ). Ωστόσο, η υστέρηση στα έσοδα δεν αποκαλύπτεται πλήρως, καθώς τον Ιανουάριο έπρεπε να επιστραφούν φόροι 311 εκατ. ευρώ και επεστράφησαν μόλις 43 εκατ. ευρώ.

Κατηγορίες εσόδων οι οποίες υστέρησαν έναντι του στόχου τον Ιανουάριο είναι ο ΦΠΑ όλων των κατηγοριών, κατά 161 εκατ. ευρώ, οι λοιποί έμμεσοι φόροι κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ. Καπνού, κ.λ.π.), κατά 153 εκατ. ευρώ και τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, κατά 134 εκατ.ευρώ.

Οι δαπάνες του προϋπολογισμού ανήλθαν στα 4,25 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,054 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (5,3 δισ. ευρώ). Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ήταν μειωμένες έναντι του στόχου κατά 921 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 679 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, και των δαπανών για τόκους (222 εκατ. ευρώ χαμηλότερες).

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάσθηκαν μειωμένες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012 κατά 1,10 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 20,6%. Είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί με τις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων ότι τον Ιανουάριο ο ΟΓΑ απορρόφησε το 12,9% του ετήσιου προϋπολογισμού του , το ΙΚΑ το 20% και ο ΟΑΕΕ το 27,5% !