Το Κατάρ θέλει και πάλι το Ελληνικό

Απέδωσε καρπούς η επίσκεψη Σαμαρά στο Κατάρ και αργά το απόγευμα της Τρίτης, λίγο μετά την αναχώρηση του Φρανσουά Ολάντ από την Αθήνα, ο Έλληνας πρωθυπουργός πληροφορήθηκε ότι το κρατίδιο στον διαγωνισμό για το Ελληνικό. Μάλιστα ο Εμίρης είναι έτοιμος να αγοράσει και το νησί Οξειά στο Ιόνιο και οι διαδικασίες προχωρούν γρήγορα για να γίνει άμεσα η μεταβίβαση.

Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες το Κατάρ εκδήλωσε και πάλι ενδιαφέρον να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για την έκταση του Ελληνικού και έπεσαν ήδη υπογραφές και οι απαραίτητες ρήτρες εμπιστευτικότητας, που προβλέπει η διαδικασία.

Το Εμιράτο και συγκεκριμένα το κρατικό Fund του Κατάρ Qatari Diar είχε αποχωρήσει από τη διαγωνιστική διαδικασία.

Τότε την απαραίτητη συμφωνία εμπιστευτικότητας υπέγραψαν τελικά τρεις εταιρείες, οι Elbit Cochin Ltd, London & Regional Properties και Lamda Development, και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), ανακοίνωσε ότι η υποβολή των τεχνικών προσφορών αναμένεται τον προσεχή Ιούλιο.

Ωστόσο υπήρξε αλλαγή μετά από την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Κατάρ.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου: "Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το Κατάρ υπέγραψε τη σύμβαση εμπιστευτικότητας με το ΤΑΙΠΕΔ για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό του Ελληνικού. Εναπόκειται τώρα να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ εντός του χρονοδιαγράμματος. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού έχει αλλάξει το κλίμα με το Κατάρ. Δουλεύουμε πλέον μεθοδικά σε τρεις πυλώνες, και στο θέμα της δημιουργίας του fund, σας θυμίζω ότι υπογράφτηκε σχετικό μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της Ελλάδας και του Κατάρ. Δεύτερον, σε έργα του ιδιωτικού τομέα τα οποία θα στηρίξουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και τρίτον, στις ιδιωτικοποιήσεις.

Αναφορικά με το θέμα στο Ιόνιο, προχωράμε κανονικά στην ολοκλήρωση της αδειοδότησης για τη μεταβίβαση της νήσου στον επενδυτή που θέλει να αγοράσει το νησί".