Υπουργικό συμβούλιο για το νέο ΕΣΠΑ την Παρασκευή

Το θέμα του νέου ΕΣΠΑ για την επταετία 2014-2020, όπως αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας, θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο που συγκαλείται την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

“Μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών για το νέο ΕΣΠΑ, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση περνούν αμέσως στη φάση της προετοιμασίας και της εφαρμογής”, δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των Διαχειριστικών Αρχών των Τομεακών και Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην έγκαιρη προετοιμασία της χώρας για τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων.

“Η νέα προγραμματική περίοδος δεν θέλουμε να είναι ένα ακόμη ΕΣΠΑ, αλλά ένα διαφορετικό ΕΣΠΑ. Έτσι κι αλλιώς από τους κοινοτικούς κανονισμούς έχει διαφορετική φιλοσοφία. Αλλά οφείλουμε και από την δική μας πλευρά, στους Έλληνες πολίτες, να προετοιμάσουμε ένα ΕΣΠΑ με προστιθέμενη αξία που θα πιάσει τόπο και θα αποτελέσει πράγματι ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για την Ελλάδα σε μια κρίσιμη φάση, στην περίοδο 2014 –2020”, σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ο κ. Χατζηδάκης αποκάλυψε ακόμα ότι μετά το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής θα παρουσιαστεί ο κεντρικός προγραμματισμός για την επόμενη επταετία, αν και τόνισε ότι ο “μαραθώνιος” για το σημερινό ΕΣΠΑ συνεχίζεται. “Τόσο στους περιφερειάρχες όσο και στις διαχειριστικές αρχές, επισημάναμε ότι δεν πρέπει να χάσουμε ούτε μια μέρα στη μάχη για την απορρόφηση των κονδυλίων. Δεν θέλουμε απλά και μόνο να είμαστε παρατηρητές των στόχων που έχουν τεθεί. Αλλά να γίνει ένας έξυπνος προγραμματισμός, έτσι ώστε έργα που δεν προχωρούν να μην μένουν θεωρητικά ενταγμένα μέσα στο πρόγραμμα και άλλα έργα τα οποία μπορεί να παράγουν δαπάνες,να μην έχουν ενταχθεί”, υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργου Μέργου, σχετικά με τον κατώτατο μισθό, ο κ. Χατζηδάκης αρνήθηκε να σχολιάσει, επισημαίνοντας: “Έχει τοποθετηθεί το υπουργείο Οικονομικών και έχει κάνει και ειδικότερη τοποθέτηση στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας. Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω. Σ’ αυτό είναι σαφής η θέση της κυβέρνησης “.