Το ΣτΕ για τη διανομή καθαρών κερδών προηγούμενων χρήσεων

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του (ΣτΕ 3703/2012) έκρινε ότι είναι δυνατή η διανομή κερδών προηγούμενης χρήσης, πριν από τη διανομή των κερδών της κλειόμενης χρήσης.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, από τις διατάξεις του ν. 2190/1920 “Περί ανωνύμων εταιριών”, με τις οποίες ορίζεται ότι η γενική συνέλευση είναι το ανώτατο όργανο της ανώνυμης εταιρίας και μόνη αρμόδια να αποφασίζει για την έγκριση του ισολογισμού και του λογαριασμού “αποτελέσματα χρήσεως” και στη συνέχεια για τον τρόπο διανομής των κερδών και τη διανομή αυτών, συνάγεται ότι η γενική συνέλευση έχει το δικαίωμα να αποφασίζει τη διανομή των κερδών της προηγούμενης χρήσης, τα οποία περιλαμβάνονται στον πίνακα διάθεσης αποτελεσμάτων και δεν εμποδίζεται από τις διατάξεις αυτές να διανείμει κέρδη προηγούμενης χρήσης και στην περίπτωση εκείνη κατά την οποία τα κέρδη της κλειόμενης χρήσης είναι επαρκή προς διανομή.

Συνεπώς, όπως τονίζεται στην απόφαση, “είναι δυνατή η διανομή καθαρών κερδών προηγούμενων χρήσεων πριν από τη διανομή των κερδών της κλειόμενης χρήσης, στην περίπτωση αυτή όμως τα κέρδη αυτά της προηγούμενης χρήσης δεν αφαιρούνται από τα αποτελέσματα της κλειόμενης χρήσης, αλλά ο αναλογών σε αυτά φόρος αφαιρείται από τον κατ' άρθρο 15 παρ. 3 του ν.δ. 3843/1958 οφειλόμενο φόρο”.