Στο fast- track η έκθεση για την ανάπτυξη

Συνάντηση σχετική με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να έχουν εντός της εβδομάδας ο πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) ο κ. Παναγιώτης Κορλίρας και ο Πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) κ. Πάνος Τσακλόγλου.
 
ΚΕΠΕ και ΙΟΒΕ θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει έως τα τέλη Μαΐου έκθεση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας έως το 2013 που θα αναδεικνύει τους κλάδους της οικονομίας που μπορούν να δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και τις περισσότερες θέσεις εργασίας. ΙΟΒΕ και ΚΕΠΕ θα αξιοποιήσουν και άλλες μελέτες όπως αυτή που συνέταξε ο μελετητικός οργανισμός McKinsey & Co για τον ΣΕΒ, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και την Τράπεζα της Ελλάδος.
 
Το σημαντικό συμπέρασμα που προκύπτει από τη  εν λόγω έκθεση είναι ότι με την υλοποίηση ορισμένων κρίσιμων μεταρρυθμίσεων η χώρα μπορεί να πετύχει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης πάνω από το 3%, να πετύχει επιπρόσθετη αύξηση του ΑΕΠ της τάξης των 50 δισ. ευρώ και να δημιουργήσει περισσότερες από 500.000 νέες θέσεις εργασίας.
 
Βασική πρόταση της μελέτης της McKinsey & Co είναι η άμεση εφαρμογή μίας συστηματικής και καθολικής προσπάθειας που καλύπτει το σύνολο της οικονομίας και αποβλέπει στην υλοποίηση του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων, στη μείωση του μεγέθους και του παρεμβατισμού του κράτους, στην απελευθέρωση της οικονομίας και την ενίσχυση των επενδύσεων και της ανάπτυξης - ιδιαίτερα δε της εξωστρέφειας.