Διαφωνία από τη δύση στην… αυγή στις Βρυξέλλες

Τη συμβιβαστική πρόταση του Χέρμαν Βαν Ρομπάι συζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε μια προσπάθεια να βρουν λύση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Το κείμενο με την τελική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρίσκεται ήδη στα χέρια των ηγετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters η συμφωνία είναι κοντά και κινείται κοντά στο 1% του κοινοτικού ΑΕΠ, δηλαδή λίγο πάνω από 900 δισ. ευρώ στο σύνολο του προϋπολογισμού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, είπε ξεκάθαρα στους 27 ηγέτες ότι αν ο προϋπολογισμός είναι κάτω από 1% του κοινοτικού ΑΕΠ δηλαδή λιγότερο από 960 δισεκατομμύρια ευρώ τότε θα υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία να περάσει από το ευρωκοινοβούλιο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο πρόεδρος της Ε.Ε. είχε συνάντηση με τους κ.κ. Μέρκελ, Ολάντ, Κάμερον και Μόντι σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές, ενώ αργά τη νύχτα πληροφορίες έλεγαν ότι οι Μέρκελ και Ολάντ είχαν ιδιωτικές συζητήσεις με τους πρωθυπουργούς κάποιων χωρών .

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η Βρετανία φέρεται να εμμένει στη θέση της για μεγάλη μείωση του προϋπολογισμού.

"Χωρίς περικοπές, δεν θα υπάρξει συμφωνία" δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Κάμερον και τόνισε ότι το ποσό που προβλεπόταν για τον προϋπολογισμό στη Σύνοδο του Νοεμβρίου ήταν "πολύ υψηλό" και πρέπει να μειωθεί.

"Την τελευταία φορά που ήμασταν εδώ, το Νοέμβριο, τα νούμερα ήταν πολύ υψηλά: πρέπει να μειωθούν και, αν δεν συμβεί αυτό, δεν θα υπάρξει συμφωνία" προειδοποίησε.

Πρόκειται για σκληρή μάχη ανάμεσα στις ισχυρές χώρες της Ε.Ε, ενώ όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, "λευκός καπνός" αναμένεται να βγει από τις Βρυξέλλες γύρω στις 8 το πρωϊ.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης που έχουν γνώση των απόρρητων εγγράφων αναφέρουν ότι η πρόταση βγάζει την Ελλάδα ενισχυμένη με 15 δισ. ευρώ αντί των 11,5 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόταση.

Ορισμένες πληροφορίες λένε ότι κατατέθηκε λίγο μετά τις 01:00 τα ξημερώματα μετά τα μεσάνυχτα η συμβιβαστική πρόταση του Χέρμαν Βαν Ρομπάι για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Στην ελληνική πλευρά υπάρχει σοβαρός προβληματισμός από το γεγονός ότι φαίνεται να υπάρχουν πιέσεις για περαιτέρω μείωση του προϋπολογισμού, ακόμη και σε χαμηλότερα επίπεδα από τα 940 δισεκατομμύρια ευρώ.