Προς κούρεμα των δανείων του πρώτου μνημονίου

Το κούρεμα των δανείων του πρώτου μνημονίου ύψους 53 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2011 βρίσκεται στο τραπέζι. Τα δημοσιεύματα στον γερμανικό και αμερικανικό τύπο πληθαίνουν και αναφέρουν πως η ευρωζώνη εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Σύμφωνα με κύκλους των Βρυξελλών το σενάριο μιας νέας απομείωσης του ελληνικού χρέους κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Πρόκειται για τα διμερή δάνεια από το πρώτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, το οποίο εκτελέστηκε από τον Μάιο του 2010 μέχρι το τέλος του 2011.

“Υπάρχει τέτοια συζήτηση” παραδέχθηκε στην εφημερίδα Financial Times της Γερμανίας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ, ενώ αάλογο δημοσίευμα υπάρχει στη Wall Street Journal.

Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες της ευρωζώνης διέθεσαν για το “Greek Loan Facility” περίπου 53 δισεκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Commerzbank Μάρτιν Μπλέσινγκ κάνει ένα βήμα παραπάνω στις εκτιμήσεις του, προβλέποντας ένα ακόμη γενικό κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Ποιοι αντιδρούν στο κούρεμα

Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, μία ομάδα χωρών ανθίσταται σθεναρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, εκτιμώντας ότι αυτό θα εντείνει τη δυσπιστία των αγορών έναντι της ευρωζώνης. “Στη φάση αυτή θα πρέπει να εγκριθεί και να εφαρμοστεί το πακέτο των περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ προκειμένου να δοθεί το κατάλληλο μήνυμα στις αγορές”, επισημαίνουν κύκλοι του Βερολίνου. Αλλά ακόμη και εάν επιτευχθεί ο στόχος των περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ για το 2012 και 2013, δεν πρόκειται να κλείσει η τρύπα των δανειακών αναγκών της Ελλάδας.

Το ενδεχόμενο νέου κουρέματος των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου κυρίως αυτών που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έσπευσε να αποκλείσει πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος της ευρωτράπεζας Μάριο Ντράγκι, εκφράζοντας την αντίθεσή του σε τέτοιου είδους ιδέες.

Ωστόσο, και ο κ. Ντράγκι γνωρίζει ότι εάν οι χώρες της ευρωζώνης καλύψουν με νέα δάνεια τη “χρηματοδοτική τρύπα” της Ελλάδας, το συνολικό χρέος της χώρας δεν θα είναι δυνατόν να μειωθεί μέχρι το 2020 στο 120,5% που είναι ο στόχος.