“Ελληνες πουλήστε Κέρκυρα και Λέσβο για να σωθείτε”

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να διασωθεί μόνο αν κάνει το αδιανόητο, δηλαδή να πουλήσει την Κέρκυρα, την Ρόδο ή τη Λέσβο εξέφρασε ο ινδός οικονομολόγος, Prashant Agrawal, σε άρθρο του στο GQ Ινδίας με τον τίτλο: "Μια ριζοσπαστική ιδέα για να σωθεί η Ελλάδα: Να ξεπουλήσει νησιά όπως την Κέρκυρα και τη Λέσβο".

Σύμφωνα με τον ίδιο, "οι Έλληνες ερμηνεύουν την ιδέα του ξεπουλήματος νησιών ως αδιαπραγμάτευτο ζήτημα εθνικής κυριαρχίας. Το βασικό πρόβλημα είναι όμως ότι οι Έλληνες έχουν χρεοκοπήσει. Έχουν μείνει "πανί με πανί". Έχουν δανειστεί πολλά χρήματα τα οποία αδυνατούν να ξεπληρώσουν".

Ο Agrawal εκτιμά ότι τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας είναι τεράστια, αδιέξοδα και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις υπάρχουσες προτάσεις, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται μια ριζική λύση, όπως είναι η πώληση ενός νησιού μεγάλης αξίας προκειμένου να μην βυθιστεί στην φτώχεια μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων. Προτείνει, μάλιστα, οι αγοραστές να είναι από την ανατολή.

Ο οικονομολόγος υπολογίζει, ακόμη, και το κόστος πώλησης της Ρόδου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η αξία της Ρόδου ξεπερνά τα 50 δισ. δολάρια ενώ η αποζημίωση των κατοίκων που ζουν στη Ρόδο θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 200 δισ. δολάρια.

Ο Prashant Agrawal είναι Ινδός οικονομικός σύμβουλος με έδρα τη Βομβάη, ο οποίος γράφει συχνά-πυκνά στην οικονομική στήλη του GQ India.