Έρχονται οι ελεγκτές των ελεγκτών

Σώμα επίλεκτων “υπέρ-ελεγκτών” προωθεί η Τρόικα σε συνεργασία με την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αυτονόμησης της φορολογικής διοίκησης από τις αρχές του 2014.

Προς τον σκοπό αυτό ο Νίκος Καραβίτης, σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα για θέματα φορολογίας, και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα, Μπομπ Τράα, έχουν διαρκείς συναντήσεις το τελευταίο διάστημα με τεχνικούς εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ και της ΕΕ στο υπουργείο Οικονομικών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο σχετικός νόμος για την αυτονομία της φορολογικής διοίκησης αναμένεται εντός του Μαρτίου και θα περιλαμβάνει εκτός από τις αρμοδιότητες των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών και ειδικά κριτήρια για την πρόσληψη, απόλυση και τις εναλλαγές των Ελεγκτών Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης των Εσόδων του Κράτους.

Σημειώνεται πως το 2011 είχε προβλεφθεί η στελέχωση της φορολογικής διοίκησης με 2.335 ελεγκτές, πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης, οι οποίοι θα επιλεγόντουσαν με συγκεκριμένα κριτήρια, κατόπιν διαγωνισμού και προσωπικής συνέντευξης, από το δυναμικό των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών ή και άλλων υπουργείων. Ωστόσο, λόγω συνδικαλιστικών αντιδράσεων και άλλων καθυστερήσεων, μέχρι σήμερα δεν έχει καλυφθεί παρά το 10% των θέσεων που αρχικά προβλέπονταν.

Στόχος της Τρόικας είναι το Σώμα Ελεγκτών Βεβαίωσης και Είσπραξης Εσόδων του Κράτους να δρομολογηθεί τάχιστα και να προχωρήσει η άμεση στελέχωση του Σώματος, ώστε να ενεργοποιηθεί το ελεγκτικό σύστημα.

Πάντως, οι εφοριακοί ήδη αντιδρούν και προειδοποιούν πως η αναμόρφωση εξ ολοκλήρου του ελεγκτικού φορολογικού μηχανισμού και η στελέχωσή του με άπειρους ελεγκτές θα αποδειχθεί επιζήμια.