Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα το ομολογιακό του ΟΤΕ

Σε επιτυχημένη έκδοση ομολόγων πενταετούς διάρκειας με σταθερό επιτόκιο, συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ προχώρησε ο ΟΤΕ και έγινε η δεύτερη ελληνική εταιρεία μετά τον Τιτάνα που ολοκληρώνει μεγάλη ομολογιακή έκδοση με τεράστια ζήτηση από διεθνείς και Έλληνες θεσμικούς επενδυτές.

Η εξέλιξη αυτή είναι θετική καθώς δείχνει ότι σταδιακά οι μεγάλες και επιχειρήσεις της χώρας ανακτούν την επαφή τους με τις διεθνείς αγορές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η έκδοση του ΟΤΕ υπερκαλύφθηκε κατά 2,7 φορές, έχοντας συγκεντρώσει συνολική ζήτηση άνω των 1,9 δισ ευρώ, ενώ το ετήσιο τοκομερίδιο (πληρωτέο ανά εξάμηνο) διαμορφώθηκε στο 7,875%, πολύ χαμηλότερα του 8,5% που ανέμεναν κάποιοι αναλυτές.

Την έκδοση των ομολόγων ανέλαβαν από κοινού οι τράπεζες BNP Paribas, Deutsche Bank και HSBC (joint bookrunners) και οι τράπεζες Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank Ergasias, Alpha Bank, Nomura, Credit Suisse και Citigroup (Co-Managers).

Τα ομόλογα εκδόθηκαν από την OTE plc με την εγγύηση της ΟΤΕ ΑΕ, στο πλαίσιο του υφισταμένου Προγράμματος Έκδοσης Μεσομακροπρόθεσμων Ομολόγων (Global Medium Term Note Programme), ύψους6,5 δισ ευρώ. Η εταιρεία θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διαπραγμάτευση των ομολόγων στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Η εκκαθάριση αναμένεται στις 7 Φεβρουαρίου 2013.
Αναφερόμενος στην έκδοση ομολόγων ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ δήλωσε πως η ζήτηση που εκδηλώθηκε καταδεικνύει την εμπιστοσύνη των αγορών στο στρατηγικό σχεδιασμό, τους εργαζομένους και τη Διοίκηση του ΟΤΕ.

"Αυτή η ψήφος εμπιστοσύνης στον ΟΤΕ αναγνωρίζει τις προοπτικές των δυναμικών ελληνικών επιχειρήσεων που με σχέδιο και προγραμματισμό αντεπεξέρχονται στις δυσκολίες της εγχώριας αγοράς.Αποτελεί, επίσης, θετικό μήνυμα για τη χώρα και το άνοιγμα της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές", τόνισε ο κ. Τσαμάζ.