Οι αρμοδιότητες του… υφυπουργού Χάρη Θεοχάρη

Αρμοδιότητες... υφυπουργού λαμβάνει ο μόνιμος γραμματέας εσόδων, αφού παίρνει πάνω του μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων του υπουργείου οικονομικών. Συγκεκριμένα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα και του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη για τις αρμοδιότητες του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών κ. Χ. Θεοχάρη.

Σύμφωνα με την απόφαση ο Γενικός Γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αναλαμβάνει  την άσκηση αρμοδιοτήτων σε θέματα των οργανικών μονάδων και των Ειδικών Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών, που υπάγονται στις ακόλουθες Γενικές Διευθύνσεις και Υπηρεσίες:

-Γραφείο Γενικού Γραμματέα.

-Γενική Διεύθυνση Φορολογίας.

-Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

-Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης.

-Γενική Διεύθυνση Γενικού Χημείου του Κράτους.

-Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης.

-Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης.

Στις βασικές αρμοδιότητες του κ. Θεοχάρη περιλαμβάνονται η διαμόρφωση και η επικαιροποίηση σε ετήσια βάση του στρατηγικού σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, των ποιοτικών και ποσοτικών στόχων και κριτηρίων αξιολόγησης των οργανικών μονάδων και ειδικών αποκεντρωμένων υπηρεσιών, που υπάγονται σε αυτήν καθώς και του προσωπικού τους.

Επίσης, περιλαμβάνεται η τοποθέτηση των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων και ειδικών αποκεντρωμένων υπηρεσιών που υπάγονται στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, αλλά και η  διασφάλιση ότι το πρόγραμμα και οι δραστηριότητες των επί μέρους οργανικών μονάδων και υπηρεσιών που υπάγονται στις αρμοδιότητες του Γενικού Γραμματέα συμβαδίζουν με το στρατηγικό σχεδιασμό και τους τεθέντες στόχους, καθώς και ο έλεγχος και η εποπτεία όλων των δραστηριοτήτων της Γενικής Γραμματείας.

Στο πλαίσιο της άσκησης των αρμοδιοτήτων του ο νέος Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων δύναται να εισηγείται προτάσεις νομοθετικών ρυθμίσεων προς τον υπουργό Οικονομικών σε ζητήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του,  την έκδοση ατομικών και κανονιστικών διαταγμάτων, την έκδοση πράξεων ατομικού χαρακτήρα, την έκδοση πράξεων κανονιστικού χαρακτήρα, την έκδοση διαταγμάτων, καθώς και την έκδοση πράξεων από κοινού με άλλους υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς. Ακόμη, μπορεί να υποβάλει ερωτήματα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και να αποδέχεται γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, εκτός των πρακτικών συμβιβασμού για την αναγνώριση απαιτήσεων κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

Γενικά στις αρμοδιότητες του νέου Γραμματεία περιλαμβάνεται και η λήψη μέτρων για την διασφάλιση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της διαφθοράς στις υπηρεσίες που υπάγονται στις αρμοδιότητες του, καθώς και η απόφαση της έναρξης διαδικασίας πειθαρχικής δίωξης.

Από τις ανωτέρω αρμοδιότητες του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων εξαιρούνται οι αποσπάσεις και μετατάξεις υπαλλήλων άλλων φορέων σε οργανικές μονάδες και ειδικές αποκεντρωμένες υπηρεσίες που υπάγονται στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, καθώς και οι αποσπάσεις και μετατάξεις υπαλλήλων που υπάγονται στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε υπηρεσίες άλλων Υπουργείων ή φορέων, οι πράξεις πρόσληψης και διορισμού προσωπικού του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και ανάθεσης μίσθωσης έργου σε φυσικά πρόσωπα, ο ορισμός των μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και η υπογραφή αποφάσεων εξουσιοδότησης υπαλλήλων για το χειρισμό διαβαθμισμένου υλικού, άρσης εξουσιοδότησης, καθώς και συγκρότηση και ορισμός μελών επιτροπών καταστροφής διαβαθμισμένου υλικού.