Μαυραγάνης: Παράνομα έξι στα δέκα ενεχυροδανειστήρια

Μεγαλύτερο του 60% είναι το ποσοστό παραβατικότητας των ολοένα αυξανόμενων ενεχυροδανειστηρίων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη.

Ο κ. Μαυραγάνης σημείωσε πως στα ενεχυροδανειστήρια έχουν διεξαχθεί 292 έλεγχοι από το ΣΔΟΕ, που κατέδειξαν 1.885 παραβάσεις, ενώ η έρευνα για ενδεχόμενες παράνομες εξαγωγές χρυσού βρίσκεται σε εξέλιξη.

“Σε φαινόμενα παραβατικότητας, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ αυστηροί και θα πρέπει να επανεξεταστεί και το πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών, για να μην υπάρχουν κενά στη λειτουργία τους”, ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών. Παράλληλα, ο κ. Μαυραγάνης διαβεβαίωσε πως για το θέμα της λειτουργίας των ενεχυροδανειστηρίων έχει ευαισθητοποιηθεί η Αρχή ενάντια στο ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος, καθώς και η Ελληνική Αστυνομία, συνεπικουρούμενη από το ΣΔΟΕ.

Από την πλευρά του, ο Ηλίας Κασιδιάρης επικαλέστηκε στοιχεία από το Μητρώο Φορολογουμένων, σύμφωνα με τα οποία τα ενεχυροδανειστήρια παρουσιάζουν αλματώδη αύξηση την τελευταία τριετία και παρέπεμψε σε δημοσιεύματα για παράνομη εξαγωγή των χρυσών τιμαλφών, λιωμένων και διαμορφωμένων σε ράβδους χρυσού.

“Υπάρχουν κυκλώματα που ακολουθούν το ΔΝΤ στις χώρες που πηγαίνει και βάζουν στο μάτι τα τιμαλφή των πολιτών”, υποστήριξε ο κ. Κασιδιάρης. “Είναι πιθανό οι Γερμανοί να μην παίρνουν μόνο χρήματα από το κράτος μας μέσω των ληστρικών τόκων, αλλά και μέσω του χρυσού των Ελλήνων πολιτών”.