Bloomberg: Παράνομο το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ

Παράνομο κρίθηκε το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ στην Ελλάδα, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όπως σημειώνει η απόφαση οδήγησε σε κάθετη πτώση την μετοχή του οργανισμού - που έκλεισε τελικά στο -11,46%.

Όπως αναφέρει το Bloomberg η νομοθεσία της ΕΕ απαγορεύει τη ρύθμιση της αγοράς όταν δεν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg η απόφαση ελήφθη μετά από προσφυγή των εταιρειών στοιχηματισμού Stanleybet, William Hill και Sportingbet.

Μάλιστα το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ έχει εξετάσει μια σειρά υποθέσεων για το αν το μονοπώλιο μπορεί να εμποδίσει εταιρείες στοιχηματισμού από το να εργάζονται ελεύθερα σε όλη την ΕΕ. Επίσης κάλεσε την ΕΕ να λάβει δράση ενάντια στους αδικαιολόγητους εθνικούς περιορισμούς.

Το Bloomberg υπογραμμίζει ότι ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Λουρόπουλος δεν ήταν διαθέσιμος για να σχολιάσει την απόφαση.

Οι μετοχές πάντων των άλλων εταιρειών σημείωσαν άνοδο. Συγκεκριμένα η Ladbrokes κέρδισε 4%, ενώ η William Hill, 2,4%.

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Michel Barnier δήλωσε πέρυσι ότι εργάζεται σε ένα σχέδιο δράσης για να χαλιναγωγήσει την παράνομη και "άναρχη" αγορά των online τυχερών παιχνίδιών.

Το δικαστήριο της ΕΕ ανέφερε σε ορισμένες προηγούμενες περιπτώσεις, ότι το μονοπώλιο μπορούσε να δικαιολογηθεί αν μειώνει τον εθισμό ή τις εγκληματικές δραστηριότητες.

Ο ΟΠΑΠ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υποστηρίζει - μεταξύ άλλων - ότι "το Δικαστήριο δεν διέλαβε καμία απολύτως κρίση σχετικά με την ουσία της υπόθεσης".