Ενημέρωση της Βουλής για την πώληση του 74% της ΕΥΑΘ

Για τη διαδικασία πώλησης του 74% των μετοχών της ΕΥΑΘ θα ενημερώσουν σήμερα τη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Θ. Καράογλου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Στ. Καλαφάτης και η Διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Η Βουλή έχει ζητήσει ενημέρωση σε βάθος καθώς με την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσει στην ουσία η αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων που διαχειρίζονται δίκτυα κοινής ωφέλειας.

Η ΕΥΑΘ έχει επιχειρηθεί να πωληθεί και στο παρελθόν και είχε εκφραστεί μεγάλο ενδιαφέρον εκ μέρους επενδυτών όπως η Suez Environment, Veolia Environment  και Aqualia. Μάλιστα, η Suez Environment διατηρεί σήμερα μετοχικό ποσοστό 5,46% στην ΕΥΑΘ και δεν αποκλείεται να μετάσχει στο διαγωνισμό πώλησης που θα δρομολογηθεί στα τέλη του 2013.

Ο επικείμενος διαγωνισμός αποκρατικοποίησης θα αφορά στην παραχώρηση του 74% της εταιρείας, καθώς και του μάνατζμεντ για χρονική περίοδο τουλάχιστον 30 ετών. Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά η ιδιοκτησία των δικτύων θα παραμείνει στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ΕΥΑΘ Παγίων, το οποίο όμως θα επεκτείνει χρονικά την αποκλειστική σύμβαση διαχείρισης αυτών των υποδομών με την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης.

Η παρουσία δε του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος στη Βουλή σχετίζεται με την ενημέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το πώς θα εποπτεύεται η ΕΥΑΘ μετά την αποκρατικοποίησή της, πως θα ρυθμίζονται τα τιμολόγια του νερού και ποιος θα είναι ο ρόλος της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων. Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται αποσαφηνίσεις για το εάν τελικά θα συσταθεί Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων, για το εάν θα υπάρξει αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής της ΕΥΑΘ (αναμένεται τον Σεπτέμβριο του 2013) και για το εάν θα υπάρξει εκκαθάριση των κρατικών ενισχύσεων.