Ανυποχώρητη η τρόικα

Με ορίζοντα την Κυριακή και με την τρόικα να σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση καλείται να καταλήξει στις περικοπές δαπανών της διετίας 2013 -2014 και να βρει τα 2 δισ. ευρώ που υπολείπονται για να κλείσει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγη ώρα πριν την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση για να κλειδώσει το πακέτο των μέτρων, ύψους 11,9 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών, εξερχόμενος από το Μαξίμου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν για μερικές ημέρες ακόμα, μέχρι να κλείσει οριστικά η συμφωνία και προσδιόρισε τη διαφορά που υπάρχει αυτή την στιγμή με την τρόικα στα 2 με 2,5 δισ. ευρώ.

Η προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο θα μετείχαν ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ακυρώθηκε, με κύκλους της οδού Νίκης να κάνουν λόγο για υποχρεώσεις των βουλευτών στη Βουλή.

Το ΔΝΤ δεν δέχεται τις εξοικονομήσεις από τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις σε Υγεία, Άμυνα και Δημόσιο και ζητά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ από τα εναπομείναντα 2 δισ. ευρώ να προέλθουν από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν συμφωνεί και προβάλει αντιρρήσεις επικαλούμενο την ύφεση.

Στα μέτρα ύψους 8,5-9,5 δισ. ευρώ που έχει οριστικοποιήσει θέλει δε να συμπεριληφθούν και έσοδα από την πρόσθετη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται:

-Η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια. -Η μείωση των επιδομάτων που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι.

-Η μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ.