Σε εκκρεμότητα το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου στις τράπεζες

Συνάντηση του προεδρείου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα αναμένεται εντός της εβδομάδας, με θέμα τον αναβαλλόμενο φόρο στις τράπεζες. Αν και ακριβής ημέρα για το ραντεβού δεν έχει προσδιοριστεί, πληροφορίες αναφέρουν πως η συνάντηση θα γίνει τη Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται πως στις 8 Ιανουαρίου η κυβέρνηση απέσυρε το άρθρο 11 του φορολογικού νόμου που αφορούσε στον αναβαλλόμενο φόρο για τις τράπεζες και το οποίο συμψήφιζε τις ζημίες από την συμμετοχή των τραπεζών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI) με μελλοντικά κέρδη σε βάθος 30 ετών.

Το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου, από τον οποίο οι τράπεζες ανέμεναν κεφαλαιακή ελάφρυνση 4,9 δισ. ευρώ, έχει ζωτική σημασία για τα πιστωτικά ιδρύματα και επηρεάζει τις αυξήσεις κεφαλαίου που δρομολογούν την τρέχουσα περίοδο. Πρέπει δε να σημειωθεί πως τα οικονομικά αποτελέσματα που παρουσίασαν πρόσφατα οι τράπεζες για την περίοδο 9μήνου 2012 είχαν λάβει υπόψη τον αναβαλλόμενο φόρο.

Η Κυβέρνηση βρίσκεται από τα τέλη Δεκεμβρίου σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία για τον αναβαλλόμενο φόρο προκειμένου να μη θεωρηθεί ως μεταβίβαση κεφαλαίων από το δημόσιο στις τράπεζες, κάτι που θα θεωρούνταν παράνομη κρατική ενίσχυση που θα επιβάρυνε το δημόσιο χρέος.

Η Eurostat αναμένεται να γνωμοδοτήσει για το θέμα τις επόμενες εβδομάδες, ωστόσο σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες οι τελικές αποφάσεις αναμένονται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου με την επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα.