Η πραγματική κατάσταση της αγοράς τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα

Του Δημήτρη Παναγέα

 
Με αφορμή τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικά με την (καταχρεωμένη) ΟΔΙΕ Α.Ε. και το ιπποδρομιακό στοίχημα, αλλά και την εξελισσόμενη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΟΠΑΠ Α.Ε., εν μέσω εξαιρετικά δυσμενών για την ελληνική οικονομία συνθηκών, μια συνοπτική αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης της αγοράς τυχερών παιγνίων θα μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο προβληματισμού και ρεαλιστικών εκτιμήσεων για τις πιθανότητες επίτευξης του στόχου εξασφάλισης των προσδοκώμενων οικονομικών ανταλλαγμάτων για τα κρατικά ταμεία.
 
Η νόμιμη αγορά τυχερών παιγνίων χαρακτηρίζεται από παρατεταμένη συρρίκνωση, με το συνολικό τζίρο της να υποχωρεί σε ποσοστό 22,6% κατά την 5ετία 2007-2011. Στον αντίποδα, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, 120-140 χιλιάδες παράνομα παιγνιομηχανήματα έχουν εγκατασταθεί στη χώρα μας, ενώ 250 περίπου εταιρείες
προσφέρουν παράνομα τυχερά παίγνια μέσω του διαδικτύου, με τον εκτιμούμενο ετήσιο τζίρο να εκτοξεύεται, στα τέλη του 2010, στα 4 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Αντιμέτωπη με τη ζοφερή πραγματικότητα και υπό καθεστώς ασφυκτικής πίεσης για την εξασφάλιση εσόδων, στις αρχές του 2010 η κυβέρνηση εξήγγειλε τη ρύθμιση, εποπτεία και έλεγχο της αγοράς τυχερών παιγνίων με ενιαίο και συστηματικό τρόπο, εξαγγελία η οποία αποσπασματικά και μόνο υλοποιήθηκε εντός του 2011, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν επιπρόσθετα προβλήματα και να οξυνθούν τα ήδη υφιστάμενα.
 
Η δυσμενής εξέλιξη υπήρξε, εν πολλοίς, αναμενόμενη. Η σχετική διαβούλευση έγινε από το Υπουργείο Οικονομικών απλώς και μόνο για να τηρηθούν τα προσχήματα, ενώ παραλλαγές νομοσχεδίων (κυριολεκτικώς γονατογραφήματα) κυκλοφορούσαν σε δικηγορικά γραφεία και διέρρεαν στον Τύπο. Διόλου τυχαία ο Γερμανός
Καγκελάριος Otto Von Bismarck είχε επισημάνει ότι "οι νόμοι είναι σαν τα λουκάνικα, καλύτερα να μη δεις πως γίνονται". Η διαδικασία, σε εθνικό επίπεδο, είχε ως κορωνίδα μια πανηγυριώτικου χαρακτήρα ημερίδα σε κεντρικό ξενοδοχείο, ενώ κατέληξε στην εσπευσμένη ψήφιση από τη Βουλή του νόμου 4002/2011, με περιεχόμενο δραστικά διαφορετικό από αυτό του νομοσχεδίου, που είχε κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ενώ η διαδικασία ελέγχου βρισκόταν σε εξέλιξη. Σημειωτέον δε, ότι ο ανωτέρω νόμος υπέστη ουσιαστικές τροποποιήσεις πριν καν εφαρμοστεί στην πράξη.
 
Ως αποτέλεσμα, σειρά καταγγελιών κατά της χώρας μας εκκρεμούν ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη διευθέτηση των οποίων απαιτήθηκαν πολλαπλές δεσμεύσεις εκ μέρους της χώρας μας και θα απαιτηθούν ακόμη περισσότερες, η υπ’ αριθμόν ΠΟΛ 1248/13-12-2011 Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών έχει ήδη προσβληθεί με αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρέωσε εγγράφως την Ε.Ε.Ε.Π. να κοινοποιήσει προς έλεγχο την απόφαση περί επιβολής διοικητικών κυρώσεων σε περίπτωση διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου χωρίς την προβλεπόμενη άδεια και να απόσχει από την εφαρμογή της τουλάχιστον μέχρι 19 Μαρτίου 2013, το θεσμικό πλαίσιο παραμένει κατακερματισμένο και νομικά προβληματικό και ο παράνομος στοιχηματισμός βρίθει, με δυσμενέστατες για την πολιτεία, τους νομίμους παρόχους
τυχερών παιγνίων και την κοινωνία συνέπειες.
 
Την ίδια στιγμή, η ΟΠΑΠ Α.Ε. οδεύει προς αποκρατικοποίηση, έχοντας προσφύγει σε υψηλότοκο δανεισμό εν μέσω οικονομικής κρίσης και ήδη προκαταβάλει στην πολιτεία το σύνολο σχεδόν του αντιτίμου για την παραχώρηση των 35.000 VLTs, τα οποία δεν θα προλάβει, υπό φυσιολογικές συνθήκες, να θέσει σε επιχειρησιακή λειτουργία ούτε εντός του 2013.
 
Θα βρεθεί κάποιος τολμηρός να ποντάρει ενάντια στις πιθανότητες ;
 
 
Ο Δημήτης Παναγέας είναι δικηγόρος.