Μείωση επιτοκίων στις προθεσμιακές εξετάζουν οι επίτροποι

Προσπάθειες για τη μείωση του κόστους που βαραίνει τις ελληνικές τράπεζες βρίσκονται οι Ευρωπαίοι επίτροποι που ανέλαβαν α βάλουν τάξη στα τέσσερα συστημικά τραπεζικά ιδρύματα της χώρας μας.

Οι τράπεζες που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς, με τη μείωση των επιτοκίων που προσφέρονται στις προθεσμιακές καταθέσεις να αποτελεί άμεση προτεραιότητα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ρεπορτάζ της Καθημερινής της Κυριακής. Τα ελληνικά επιτόκια διατηρούν τα πρωτεία στην Γηραιά Ήπειρο, αγγίζοντας το 5% σε μέσο επίπεδο.

Το θέμα των υψηλών επιτοκίων σε προθεσμιακές καταθέσεις, ακόμα και για ποσά που δεν θεωρούνται ιδιαίτερα μεγάλα, έχει απασχολήσει πολλάκις κατά το παρελθόν την Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και την τρόικα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει βρεθεί κάποια ικανοποιητική λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, ως έσχατη πλην όμως όχι απίθανη λύση εξετάζεται το ενδεχόμενο να ακολουθηθεί το παράδειγμα της κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας, η οποία έθεσε κλιμακωτά όρια επιτοκίων, ανάλογα με το μέγεθος της εκάστοτε προθεσμιακής κατάθεσης, και να επιβάλλει ταυτόχρονα ποινές στην κεφαλαιακή επάρκεια που οφείλει να τηρεί η κάθε τράπεζα σε περίπτωση παραβάσεων από την πλευρά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.