“Η έξοδος από το ευρώ θα ωφελήσει την Ελλάδα”

Η Ελλάδα θα ωφεληθεί από αν βγει από το ευρώ, υποστηρίζει ο Hans-Werner Sinn, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (IFO).

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στην Deutsche Welle, o Γερμανός οικονομολόγος, ερωτηθείς για το εάν οι δηλώσεις της καγκελαρίου ότι καμία άλλη χώρα στην ευρωζώνη δεν έχει ωφεληθεί τόσο πολύ από το ευρώ όσο η Γερμανία και ότι με το επιχείρημα αυτό δικαιολογεί την οικονομική πολιτική διάσωσης απέναντι στις χώρες που βρίσκονται σε κρίση, απαντά: "Δυστυχώς η κυρία Μέρκελ δεν έχει δίκιο". 

"Αντικειμενικά δεν στέκει κάτι τέτοιο. Μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης ήμασταν οι μεγάλοι χαμένοι του ευρώ. Αυτό άλλαξε μετά την κρίση. 

Πρώτον αυξήσαμε λίγο τους μισθούς και τις τιμές, ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα. Δεύτερον οι αποταμιεύσεις παρά την κρίση δεν έφυγαν από τη Γερμανία αλλά έμειναν στη Γερμανία. 

Έτσι υπήρξε μια ανάπτυξη στους τομείς της αγοράς ακίνητων και της απασχόλησης. Ίσως αυτό να εννοεί η κυρία Μέρκελ. Αλλά παρόλα αυτά, από την εισαγωγή του ευρώ μέχρι σήμερα η Γερμανία πλήρωσε την στάση της. 

Στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης το 1995 ήμασταν στη δεύτερη θέση στην ευρωζώνη αναφορικά με το κατά κεφαλήν εισόδημα, και σήμερα βρισκόμαστε στην έβδομη θέση. Δυστυχώς η κυρία Μέρκελ δεν έχει δίκιο".

"Η έξοδος θα ωφελήσει την Ελλάδα"

Πολλοί οικονομολόγοι ισχυρίζονται ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα κόστιζε πολύ περισσότερο από ό,τι η παραμονή της. Ούτε όμως αυτή την άποψη συμμερίζεται ο Γερμανός οικονομολόγος: "Πρώτα από όλα για τους Έλληνες είναι μεγάλο μειονέκτημα να παραμένουν στο ευρώ διότι δεν είναι ανταγωνιστικοί και γιατί έχουν μια τεράστια ανεργία. 

Αλλά ακόμα και για τους δανειστές- και κυρίως για τη Γαλλία- δεν έχει νόημα παραμένει και δεν είναι ανταγωνιστική, διότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει κάτι. Η χώρα χρειάζεται διαρκώς νέες πιστώσεις για να καλύψει τα ελλείμματα της. 

Αλλά ακόμα και για τον κόσμο είναι καλύτερο αλλά αυτό μόνο με μια έξοδο μπορεί να επιτευχθεί. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Goldmann Sachs η Ελλάδα θα έπρεπε να γίνει 30% φθηνότερη και σε σύγκριση με την Τουρκία 40% φθηνότερη. Μια τέτοια πολιτική λιτότητας θα διαλύσει τη χώρα".

Συχνά διαβάζει κανείς πως θα πρέπει να πέσουν οι μισθοί στις χώρες που βρίσκονται σε κρίση ώστε να μπορέσουν να γίνουν ανταγωνιστικές. Ισχύει μια τέτοια θέση; "Η μείωση των μισθών μπορεί να έχει ένα τέτοιο αποτέλεσμα. 

Αλλά θα έπρεπε να μειωθούν και οι τιμές στις χώρες αυτές. Και οι τιμές δεν έχουν πέσει ακόμα. Υποθέτω ότι οι μειώσεις των μισθών που βλέπουμε οφείλονται στο γεγονός ότι οι εταιρείες που έδιναν υψηλότερους μισθούς χρεοκόπησαν. Και αυτές που επιβίωσαν ήταν αυτές που είχαν χαμηλότερους μισθούς", λέει κλείνοντας ο γερμανός οικονομολόγος.