“Στη λίστα ο Βενιζέλος παρατήρησε μόνο… 3 ονόματα Εβραίων”

“Ο κόσμος παραγνώρισε αυτή την τελευταία εξέλιξη στη Ελλάδα”, γεγονός που χαρακτηρίζει λάθος το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg. Το πρακτορείο αφιερώνει ένα εκτενές άρθρο στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και στη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή επί του θέματος. Υπογραμμίζει ότι υποτιμήθηκε η σημασία του νέου αυτού σκανδάλου, στο οποίο φέρεται εμπλεκόμενος ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, το οποίο “όχι μόνο αποδεικνύει την αποτυχία των θεσμών που έριξε την Ελλάδα σε τόσο μεγάλους μπελάδες αλλά μπορεί να σηματοδοτήσει και την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση συνασπισμού και ίσως της συμμετοχής της χώρας στην Ευρωζώνη”.

Ιδιαίτερα σκληρά είναι τα όσα αναφέρονται και για τον πρώην υπουργό Οικονομικών και νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο. Όπως αναφέρει η συντάκτρια του άρθρου ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε πως δε διάβασε τη λίστα, απλά της έριξε μια ματιά και πως το μόνο που “παρατήρησε ήταν τρία ονόματα Εβραίων (ότι και αν αυτό σημαίνει)”. Την ίδια στιγμή που από το 2010 που είχε η τότε κυβέρνηση στα χέρια της τη λίστα “δεν έκανε κάτι να εισπράξει ούτε ένα σεντ από τους φοροφυγάδες” που ήταν μέσα στη λίστα.

“Ο κ Βενιζέλος όχι μόνο απέτυχε να ξεκινήσει οποιαδήποτε έρευνα για τα ονόματα που περιέχονται στη λίστα αλλά αποχωρώντας από το γραφείο του (σ.σ. του υπουργού Οικονομικών), την πήρε μαζί του”.

Το άρθρο δε προτείνει εκτός των ευθυνών των κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου πρέπει να διερευνηθούν και οι ευθύνες υψηλόβαθμων στελεχών του ΣΔΟΕ που “έκατσαν με σταυρωμένα χέρια”.

Επισημαίνεται δε και ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορούσε ακόμη και να ρίξει την κυβέρνηση.