Αισιόδοξος ο Σταϊκούρας

Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας παρουσιάζοντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, κατά το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2012.

"Είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε", είπε και τόνισε την ανάγκη για εθνική συσπείρωση κάνοντας μάλιστα αναφορά στις θυσίες των πολιτών. "Είναι τεράστιες οι θυσίες, χωρίς να υπολογίζονται και οι πρόσθετες" είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει "να τερματιστεί ο καθοδικός κύκλος της οικονομίας".

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το διάστημα αυτό "μας κάνει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι", με βάση τις "αχνές ενδείξεις ότι βελτιώνονται τα μεγέθη".

Έκανε λόγο για ελπιδοφόρα μηνύματα αναφερόμενος στο πλεόνασμα των 850 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, στη μείωση των δημόσιων δαπανών κατά 17,5% και στο πλεόνασμα 640 εκατ. ευρώ σε εξαγωγές για το πρώτο εξάμηνο.

Παραδέχθηκε, πάντως, ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ, σε επίπεδα υψηλότερα από τις εκτιμήσεις αλλά, όπως είπε, θεωρεί πως η απόκλιση αυτή θα γίνει δεκτή από τους εταίρους χωρίς να ζητηθούν νέα μέτρα.

Τέλος, αναφέρθηκε στην ύφεση εκτιμώντας ότι στο τέλος του τρέχοντος έτους θα φτάσει το 6% έως 7%.