Χατζηδάκης: Ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης για περισσότερες επενδύσεις

Το πρόβλημα με την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης και την αναποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων του δικονομικού δικαίου αποτελεί βασικό ανασταλτικό παράγοντα επενδύσεων στην Ελλάδα, τόνισε μιλώντας σε εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι η προσέλκυση επενδύσεων, ιδίως αμέσων ξένων επενδύσεων, είναι ζωτικής σημασίας και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση αίρει εμπόδια εισόδου, αντιμετωπίζει τις στρεβλώσεις στην αγορά και περιορίζει τη γραφειοκρατία. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης, έχει ήδη προωθήσει και προωθεί μέτρα για τη δίκαιη, ασφαλή και εμπρόθεσμη δικαστική διευθέτηση των σχετικών διαφορών. “Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό: αρκεί να εντοπίσουμε τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και να τις καταστήσουμε συμβατές”, συμπλήρωσε.

Τέλος, ο υπουργός σημείωσε ότι η διαιτητική επίλυση των διαφορών από επενδύσεις προβάλλει, βάσει Διμερών Επενδυτικών Σχεδίων, ως ένα αξιόπιστο εργαλείο για τον περιορισμό του σχετικού επενδυτικού ρίσκου, ενώ η διεθνής διαιτησία και το πρότυπο αντιγραφειοκρατικής λειτουργίας που κομίζει δημιουργούν ένα ελκυστικό κανονιστικό περιβάλλον για τους επενδυτές.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, σημείωσε ότι η ανάδειξη σύγχρονων, εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών πρέπει να γίνει πεδίο συνεργασίας μεταξύ της Πολιτείας, των επιχειρηματικών φορέων και της νομικής κοινότητας, γιατί παρέχει σημαντικές δυνατότητες υπέρβασης του σημερινού αδιεξόδου και συμβάλει στη διαμόρφωση ενός ελκυστικού και βιώσιμου περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις στη χώρα μας.

Όπως είπε ο κ. Μίχαλος, το ΕΒΕΑ έχει προχωρήσει στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών εναλλακτικής επίλυσης διαφορών, υπογράφοντας σχετικό πρωτόκολλο συνεργασίας με το Σύνδεσμο Α.Ε. και Ε.Π.Ε. και με το Ελληνικό Κέντρο Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας, παρέχοντας στους επιχειρηματίες τη δυνατότητα να επιλέξουν ένα συνδυασμό διαμεσολάβησης και διαιτησίας για την επίλυση των αστικών και εμπορικών διαφορών, με αποτελεσματικότητα και ταχύτητα.

Ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι η κρίση έχει επιδεινώσει σημαντικά την κατάσταση, με τους ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης να αγγίζουν στην πράξη τα όρια της αρνησιδικίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο μεγαλύτερο Ειρηνοδικείο της χώρας, οι νέες δίκες προσδιορίζονται πλέον για το 2018.