Ενέκρινε το ΔΝΤ τη χορήγηση 3,24 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 3,24 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα έδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ανακοίνωσε σήμερα πως ολοκλήρωσε την πρώτη και τη δεύτερη επισκόπηση-αξιολόγηση της οικονομικής επίδοσης της Ελλάδας, στο πλαίσιο του προγράμματος που στηρίζεται από μια διευθέτηση ενός τετραετούς Διευρυμένου Χρηματοδοτικού Μηχανισμού για τη χώρα.

Η ολοκλήρωση της επισκόπησης-αξιολόγησης επιτρέπει την εκταμίευση 2,798 δισ. μονάδων ειδικού δικαιώματος ανάληψης (SDR), δηλαδή περίπου 3,24 δισ. ευρώ, που ανεβάζει τις συνολικές εκταμιεύσεις του ΔΝΤ στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας σε 4,197 δισ. SDR, ή περίπου 4,86 δισ. ευρώ.

Με την ολοκλήρωση της επισκόπησης-αξιολόγησης, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης απαλλαγές από την εφαρμογή των κριτηρίων επίδοσης που προβλέπονταν για το τέλος Δεκεμβρίου του 2012, τροποποίησε τα κριτήρια επίδοσης και αναπρογραμμάτισε τις εκταμιεύσεις στο πλαίσιο της διευθέτησης.

 

Δηλώσεις Λαγκάρντ

Ικανοποιημένη με την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος εμφανίσθηκε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συζήτηση του ελληνικού προγράμματος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου και την έγκριση της εκταμίευσης των 3,24 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Σε δηλώσεις της η κ. Λαγκάρντ επεσήμανε πως το πρόγραμμα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση με σθεναρή δημοσιονομική προσαρμογή και με αξιοσημείωτα οφέλη στην ανταγωνιστικότητα σε σχέση με το εργασιακό κόστος.
Όπως τόνισε, αν και το πρόγραμμα έχει προσαρμοστεί λαμβάνοντας υπόψη τη βαθύτερη ύφεση και τη δυνατότητα εφαρμογής του, η στρατηγική παραμένει επικεντρωμένη στην αποκατάσταση της ανάπτυξης, στην ανταγωνιστικότητα και στη βιωσιμότητα του χρέους.

"Θα χρειαστούν σθεναρές μεταρρυθμίσεις και ευρεία εσωτερική υποστήριξη για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες, με ταυτόχρονη μακροπρόθεσμη υποστήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδος", δήλωσε χαρακτηριστικά.