Ποτέ (ανοιχτά) την Κυριακή !

Αυτή την ελληνική συνήθεια της διαβούλευσης, ουδέποτε την κατάλαβα.

Οι ψηφοφόροι επιλέγουν μία κυβέρνηση, με βάση το πρόγραμμά της, το οποίο και αυτή πρέπει να εφαρμόσει. Όταν, όμως, έρχεται η ώρα για να γίνει αυτό, αρχίζει η... διαβούλευση.

Πολύ απλά, ο εκάστοτε υπουργός - σε οποιοδήποτε χαρτοφυλάκιο - αντί να κάνει άμεσα πράξη τις προεκλογικές εξαγγελίες, διαβουλεύεται με τους εκπροσώπους των φορέων, στους οποίους αφορούν οι αλλαγές, για να "ακούσει τις προτάσεις τους και να συμπεριλάβει κάποιες εξ αυτών στο νομοσχέδιο".

Και, τότε, αρχίζει ο κακός χαμός, αφού ο καθένας έχει τα δικά του θέματα, συμφέροντα και κεκτημένα, τα οποία δεν θέλει να θιγούν.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
 
Χθες, έγινε – ακόμα μία – συνάντηση μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και εκπροσώπων της αγοράς.

Και, ακούστηκαν πάλι τα γνωστά – οξύμωρα – επιχειρήματα.
 
Από τη μία πλευρά, ότι τα μικρά μαγαζιά θα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν, λόγω αυξημένου κόστους λειτουργίας και από την άλλη, οι ίδιοι υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει λόγος να ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές, αφού δεν έχει δουλειά.
 
Μα, αν δεν έχει δουλειά, δεν θα χρειάζεται να ανοίγει κανείς. Θα κάνει, δηλαδή, ο κάθε έμπορος ό,τι κάνει και από τότε, που καθιερώθηκε το ελεύθερο ωράριο 09:00 – 21:00, Δευτέρα με Παρασκευή.

Πόσα μικρά καταστήματα δεν έχετε δει να μην ανοίγουν από τις 9 το πρωί ή να κλείνουν κάποιες ώρες το μεσημέρι ή να μη λειτουργούν τα απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης ;
 
Δεν υπάρχουν, για παράδειγμα, κομμωτήρια, που είναι κλειστά τις Δευτέρες ;

Οι ιδιοκτήτες τους είδαν ότι δεν υπάρχει λόγος να είναι ανοιχτοί, έχουν προσαρμόσει το ωράριό τους στα δεδομένα και στις ανάγκες των πελατών τους και εξακολουθούν να επιβιώνουν.

Το ίδιο δεν συμβαίνει και με αλυσίδα franchise στο χώρο των τροφίμων, τα καταστήματα της οποίας λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα, μόλις δυόμισι ώρες κάθε βράδυ, και ο κόσμος σχηματίζει ουρές για να προμηθευθεί τα προϊόντα της ;

Αλλά, δεν πειράζει.

Τι σημασία έχει το πώς λειτουργεί η αγορά και αυτορρυθμίζεται;
 
Καμία.

Οι εκπρόσωποι των φορέων να ΄ναι καλά. Να κάνουν το κομμάτι τους.

Για εσωτερική κατανάλωση.

Ακόμα και όταν κάποιοι εκπροσωπούν μικρομεσαίους, χωρίς καν να είναι ιδιοκτήτες καταστήματος !

Άλλωστε, έχουν ήδη αποφανθεί. Χωρίς καμία διαβούλευση :

Πότε (ανοιχτά) την Κυριακή !

Καλημέρα σας.

[email protected]