Ράιχενμπαχ: Εντυπωσιακό το έργο της ελληνικής κυβέρνησης

Με ιδιαίτερα θετικά λόγια αναφέρθηκε στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης ο επικεφαλής της Task Force, Χορστ Ράιχενμπαχ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, μετά από συνάντηση που είχε μαζί του.

“Τους τελευταίους επτά μήνες η κυβέρνηση αυτή έχει συντελέσει ένα εντυπωσιακό έργο”, τόνισε ο Ράιχενμπαχ, εξηγώντας: “Έχει επιτύχει εντυπωσιακά πολλά πράγματα, καταφανώς έχει αυξήσει την αξιοπιστία της χώρας, ενώ οι κίνδυνοι οι οποίοι επικρατούσαν στα μέσα του προηγούμενου έτους για τη χώρα, έχουν μειωθεί σημαντικά”.

Αναφερόμενος δε στους τομείς στους οποίους παρατηρεί πρόοδο, υπογράμμισε: “Σαφώς πρόοδος έχει σημειωθεί όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις της Δημόσιας Διοίκησης και βεβαίως και στο υπουργείο αυτό έχουν σημειωθεί σημαντικότατες προσπάθειες. Ο υπουργός άλλωστε έκανε μία παρουσίαση για το θέμα αυτό στις αρχές του έτους, προκειμένου να παρουσιάσει πως έχουν τα πράγματα και να τονώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον. Άλλοι τομείς περιλαμβάνουν επίσης τον τομέα υγείας και λοιπούς”.

Όσο για τον τομέα στον οποίο “πονάει” η ελληνική κυβέρνηση; “Ένας τομέας όπου υπάρχει ενδεχομένως κάποια υστέρηση είναι αυτός της φορολογικής διοίκησης και ευελπιστούμε ότι ο νέος Γενικός Γραμματέας Φορολογίας ο οποίος διορίστηκε, θα αναλάβει δράση ώστε τους επόμενους μήνες και εβδομάδες να δούμε μία σημαντική πρόοδο, γιατί έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις από πλευράς τεχνικής υποστήριξης και στον τομέα αυτό και τα αποτελέσματα είναι πενιχρά σε σχέση με αυτές”, σχολίασε.

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η συζήτηση των δύο ανδρών επικεντρώθηκε σε δύο θέματα: Στην επανεκκίνηση των εργασιών στους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητοδρόμους και στην κοινή τους ιδέα για την προώθηση ενός σχεδίου ανάπτυξης για την Ελλάδα, για τη μεταμνημονιακή εποχή.

“Ανταλλάξαμε κάποιες ιδέες και θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό, γιατί δε μας ενδιαφέρει μόνο η δημοσιονομική προσαρμογή. Μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη, η πορεία του τόπου. Η Ελλάδα όχι μόνον να σταθεί στα πόδια της αλλά να βρεθεί ξανά στην καρδιά της Ευρώπης”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε ακόμα ότι ο προγραμματισμός για το ΕΣΠΑ δεν θα είναι ένας προγραμματισμός αυτόνομος, αλλά θα εντάσσεται σε ένα συνολικό σχέδιο για τη χώρα, και πρόσθεσε: “Επομένως θέλουμε, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγραμματισμού για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, να εντάξουμε και τον προγραμματισμό μας για το ΕΣΠΑ που είναι πολύ σημαντικό στοιχείο της επόμενης περιόδου”.