Γυναίκες διευθύντριες στο 20% των ελληνικών επιχειρήσεων

Σημαντική αναδεικνύεται η συμβολή του γυναικείου φύλου στην επιτυχημένη επιχειρηματικότητα. Μία στις πέντε επιχειρήσεις στην Ελλάδα διοικείται από γυναίκα. Το 9% των πιο κερδοφόρων εταιρειών έχει, επίσης, γυναίκα επικεφαλής.

Ανεβαίνοντας στο ποσοστό αυτό, το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον εξισορροπεί το αντίστοιχο ευρωπαϊκό (20% γυναικών σε διευθυντικές θέσεις εταιρειών, σύμφωνα με έρευνα της Grant Thornton International το 2011).

Το παραπάνω αποτέλεσμα προκύπτει από τα συμπεράσματα μελέτης που πραγματοποίησε η ICAP Group, πρωτογενώς τον Νοέμβριο του 2011.

Συγκεκριμένα, στο συνολικό δείγμα της ICAP Databank (27.314 εταιρείες), το ποσοστό των επιχειρήσεων που διευθύνονται από γυναίκες-ανώτατα στελέχη ανέρχεται σε 18,8% και, σε απόλυτη τιμή, σε 5.125 εταιρείες.

Ειδικότερα, το συγκεκριμένο ποσοστό είναι μεγαλύτερο στις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μικρότερο από 2 εκατ. ευρώ (20,5%) και με προσωπικό μικρότερο από 10 άτομα (20,2%). Αντίθετα, στις μεγάλες επιχειρήσεις το αντίστοιχο ποσοστό μειώνεται σημαντικά (5,6% στις εταιρείες με πωλήσεις άνω των 50 εκατ. ευρώ και 6,1% στις εταιρείες με προσωπικό άνω των 250 ατόμων).

Σε ό,τι αφορά στις 500 κορυφαίες εταιρείες με κριτήριο τον κύκλο εργασιών τους, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που διευθύνονται από γυναίκες-ανώτατα στελέχη (54,8%) σημείωσε κύκλο εργασιών μεταξύ 2 εκατ. ευρώ και 10 εκατ. ευρώ το 2011, ενώ ακολουθεί η κατηγορία "10 εκατ. ευρώ έως 50 εκατ. ευρώ" με 40,6%.

Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία (95,4%) των μεγαλύτερων εταιρειών στην Ελλάδα που διευθύνονται από γυναίκες-ανώτατα στελέχη χαρακτηρίζονται (με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα) ως μικρομεσαίου μεγέθους.

Tο μεγαλύτερο ποσοστό των εταιρειών που διευθύνονται από γυναίκες εντοπίζεται στις πολύ μικρές ή τις μικρές επιχειρήσεις. Επίσης, παρατηρείται ότι όσο αυξάνει το μέγεθος των εταιρειών, τόσο περισσότερο μειώνεται το ποσοστό συμμετοχής των εταιρειών που διοικούνται από γυναίκες, στο σύνολο των επιχειρήσεων του δείγματος.

Όσον αφορά στη συμμετοχή των εταιρειών που διευθύνονται από γυναίκες με βάση τη νομική τους μορφή. Το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής των εν λόγω εταιρειών παρατηρείται στις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (28,8%) και ακολουθούν οι Ομόρρυθμες Εταιρείες (19%) και οι Μονοπρόσωπες ΕΠΕ (18,9%). Αντίθετα, παρατηρείται ότι το 90% των 500 κορυφαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα που διευθύνονται από γυναίκες ανώτατα στελέχη  είναι Ανώνυμες Εταιρείες.