ΙΟΒΕ: Ύφεση 4,6% προβλέπει για το 2013

Ενδείξεις σταθεροποίησης βασικών παραμέτρων του οικονομικού περιβάλλοντος διαβλέπουν οι αναλυτές του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.

Οι αναλυτές του Ιδρύματος θεωρούν πως η άρση των αβεβαιοτήτων θα βελτιώσει σταδιακά και το επενδυτικό κλίμα, καθώς θα σταθεροποιηθούν βασικές παράμετροι του οικονομικού περιβάλλοντος, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη διεθνώς και εγχωρίως στην ελληνική οικονομία.

Υπογραμμίζουν πάντως πως η εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων το 2013 θα έχει κατά κύριο λόγο αρνητικό αντίκτυπο στην αγοραστική δύναμη, και επομένως στην κατανάλωση του ιδιωτικού τομέα, καθώς τα περισσότερα εξ' αυτών αφορούν σε περικοπές εισοδημάτων των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα (μειώσεις ειδικών μισθολογίων, κατάργηση 13ου-14ου μισθού), συνταξιούχων και όσων λαμβάνουν επιδόματα από το κράτος.

Πάντως, οι αναλυτές του ΙΟΒΕ υποστηρίζουν πως οι επενδυτικές προοπτικές θα υποστηριχθούν από την επιτάχυνση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, την επανεκκίνηση κατασκευής των πέντε μεγάλων οδικών αξόνων, την δραστηριότητα του ΤΑΙΠΕΔ στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, καθώς και την προώθηση αναβλημένων μεταρρυθμίσεων για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και του επενδυτικού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του ΙΟΒΕ, η ύφεση το 2012 θα διαμορφωθεί στο 6,6% του ΑΕΠ, έναντι 7,1% το 2011, ενώ η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε τροχιά συρρίκνωσης και το 2013, καταγράφοντας ύφεση 4,6% το 2013.
Το ΙΟΒΕ εκτιμά πως η ανεργία στο σύνολο του 2012 θα αναθεωρηθεί επί το δυσμενέστερο, στο 24,5%, 6,8 εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερα από το 2011 (17,7%). Σημειώνει δε πως η ανεργία προβλέπεται να διαμορφωθεί το 2013 στην περιοχή του 27,3%.

Για τον πληθωρισμό αναφέρει πως το 2012 περιορίστηκε στο 1,5%, έναντι 3,3% τον προηγούμενο χρόνο, και προβλέπει ότι το 2013 θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 1%.