Γιούνκερ: Κάνουν πρόοδο στην Ελλάδα αλλά η κοινωνία υποφέρει

Τη διαπίστωση ότι στην Ελλάδα σημειώνεται πρόοδος έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζ. Κ. Γιούνκερ, ωστόσο πρόσθεσε ότι η κοινωνία υποφέρει πολύ.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η ευρωζώνη είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο.

Το μόνιμο ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), πρέπει να μπορεί να ανακεφαλαιοποιεί άμεσα τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το κακό χρέος που έχει συσσωρευθεί κατά το παρελθόν, και όχι να αντιμετωπίζει μόνο νέα προβλήματα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup.

"Υπάρχει ένα μείζον ζήτημα στο θέμα της κληρονομιάς και του αν θα πρέπει να περιορίσουμε την επέμβαση του ESM μόνο στα νέα προβλήματα", δήλωσε προς το Ευρωκοινοβούλιο ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος προεδρεύει των μηνιαίων συνεδριάσεων του υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

"Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει κάποιος βαθμός αναδρομικής δράσης στο μηχανισμό, αλλιώς θα χάσει το νόημά του", τόνισε.

Ο Γιούνκερ, ο οποίος αναμένεται να παραιτηθεί αυτό το μήνα από τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup, δήλωσε πως περιμένει ότι το θέμα θα αποφασιστεί στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2013.

Ο επικεφαλής του Eurogroup ανακοίνωσε ακόμη ότι "μια γαλλίδα εκπρόσωπος" θα διοριστεί στο συμβούλιο τραπεζικής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το όνομα της Ντανιέλ Νουί, γενικής γραμματέα της Αρχής Ελέγχου της Τράπεζας της Γαλλίας, κυκλοφορεί για τη θέση του προέδρου αυτού του συμβουλίου εποπτείας της ΕΚΤ. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα, το Παρίσι φέρεται ότι απαίτησε ένα αντάλλαγμα για το διορισμό του Ολλανδού Γερούν Ντάισελμπλουμ για να διαδεχθεί τον Γιούνκερ επικεφαλής του Eurogroup.