Α. Σαμαράς: Στοίχημα να αξιοποιήσουμε το βελτιωμένο κλίμα

"Η παρουσία μου στην ανακοίνωση των δράσεων του υπουργείου Ανάπτυξης για το 2013, υποδηλώνει την πρωταρχική σημασία που η κυβέρνηση αποδίδει στην ανάκαμψη της οικονομίας", δήλωσε ο πρωθυπουργός, κατά την παρουσίαση των δράσεων του υπουργείου για το 2013.

Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για "βελτιωμένο κλίμα, το οποίο βιώνουμε στις διεθνείς επαφές, που οφείλεται στις θυσίες του ελληνικού", ενώ τόνισε ότι "οι πάντες αναγνωρίζουν την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την πρωτόγνωρη ύφεση και την ανεργία, κυρίως των νέων".

"Το στοίχημα είναι να αξιοποιήσουμε το κλίμα και τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές για να προσελκύσουμε επενδύσεις. Αυτό θα το κάνουμε με συγκεκριμένα "χρονο-στοχοδιαγράμματα", όχι με ευχές και δημόσιες σχέσεις, αλλά με συγκεκριμένα βήματα" επισήμανε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι οι επενδύσεις απαιτούν ρευστότητα, η οποία θα προέλθει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την επιστροφή των καταθέσεων και από πρωτοβουλίες όπως είναι το ΕΤΕΑΝ και τα προγράμματα της ΕΤΕπ.

"'Εγιναν αλλαγές αλλά συνεχίζονται για να γίνει πιο ανταγωνιστική η οικονομία. Το κράτος θα συμβάλει στην αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας και των αποκρατικοποιήσεων", κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός μόλις ολοκληρώθηκε η παρουσίασε κατέβηκε από τον 7ο όροφο του υπουργείου στον 6ο για να συναντηθεί με τον υπουργό οικονομίας Γ. Στουρνάρα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε σε όλες τις δράσεις του υπουργείου για το 2013.

Συγκεκριμένα ο κ. Χατζηδάκης παρουσιάζοντας το σχεδιασμό αναφέρθηκε στα εξής:

-Επιχειρούμε τη δημιουργία Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου,που θα μπορούσε &αυτό να συντελέσει στην προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας

-Χρησιμοποιούμε τον Επενδυτικό Νόμο για την ενίσχυση της ρευστότητας, με πληρωμές ύψους 620 εκ.€ για το 2013 -έναντι 510 εκ. ευρώ το 2012.

-Η διοίκηση του ΕΤΕΑΝ θα ανακοινώνει σύντομα νέες πρωτοβουλίες για την ενεργοποίηση του ταμείου «ΕΝΑΛΙΟ»

-Απλοποιούμε το πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ' Οίκον", σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ, για να παρασχεθεί ρευστότητα ύψους 450 εκ. ευρώ επιπλέον.

-Στο ΕΤΕΑΝ:Ξεκινά, εντός του τρέχοντος μηνός, το πρόγραμμα χαμηλότοκων δανείων για επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης

-Ξεκινούν το πρώτο εξάμηνο του 2013, οι διαδικασίες για κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ, ενός νέου Κεντρικού Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων στον Ελαιώνα

-Θα μπουν "μπάρες εισόδου"στους σταθμούς του Μετρό, θα υπάρχει ανάδοχος τον Ιούνιο και το έργο θα παραδίδεται σταδιακά το 2014.

-Παρακολουθούμε ενεργά 51 επενδυτικά σχέδια.Από αυτά έχουν υπαχθεί στο Fast Track, 11 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 7 δις Ευρώ

-Για τις Υπεραστ. Μεταφορές,ολοκληρώνουμε τη στρατηγική για απελευθέρωση της αγοράς με μέριμνα για απομακρυσμένες περιοχές.

-Για την απελευθέρωση της Ταχυδρομικής Αγοράς&την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ εντός του α' 3μήνου '13 εκδίδονται αποφάσεις για Καθολική Υπηρεσία

-Για το Πλαίσιο Αξιοποίησης για τα Αεροδρόμια , εντός Ιανουαρίου θα υποβληθεί προς ψήφιση το σύνολο των διατάξεων για αναδιοργάνωση της ΥΠΑ

-Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ & η ROSCO θα μεταφερθούν στο ΤΑΙΠΕΔ, στα τέλη Μαρτίου, ώστε οι διαδικασίες για την υποβολή προσφορών να εκκινήσουν τον Ιούνιο.

-Εντός του μηνός, ψηφίζεται ο νόμος για το Εθνικό Σύστημα Δημόσιων Συμβάσεων.

-Τον επόμενο μήνα θα κατατεθεί προς ψήφιση, ο νέος Αγορανομικός Κώδικας.

-Στα 10 έργα ΣΔΙΤ για διαχείριση απορριμμάτων, προϋπολογισμού 2 δις ευρώ περίπου, εντός του 2013 θα κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές για όλα.

-Ο διαγωνισμός για το Αεροδρ. Καστελίου θα προχωρήσει, παράλληλα με την προσπάθεια ΤΑΙΠΕΔ για αξιοποίηση των λοιπών περιφερειακών αεροδρομίων

-Η σύμβαση επέκτασης Τραμ Ν.Φάληρο-Πειραιάς θα υπογραφεί τις επόμενες μέρες και ξεκινά αμέσως το έργο.

-Η επέκταση του Μετρό, Χαϊδάρι (Αγία Μαρίνα) – Πειραιάς, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2017 και οι εργασίες είναι ήδη σε εξέλιξη.

-Μετρό Αθήνας: Η επέκταση Ανθούπολης αναμένεται να ολοκληρωθεί Απρίλιο,προς Ελληνικό Ιούλιο, προς Χαϊδάρι τον προσεχή Σεπτέμβριο.

-Για τους 4 Αυτοκινητοδρόμους, ευελπιστούμε να συντελεσθεί η συμφωνία με τις τράπεζες.Στόχος είναι τον Απρίλιο να επανεκκινήσουν έργα.