Deutsche Welle: Αναζητείται η φόρμουλα για το ελληνικό χρέος

"Παρούσα" η Ελλάδα στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου της Ομάδας G7 στο Μπάρι της Ιταλίας

Μετά την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, το βάρος πλέον έχει εστιαστεί στην εξεύρεση ενός κοινού τόπου για την ελάφρυνση του χρέους, κάτι που ζητάει επιτακτικά το ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες, που επικαλείται η Deutsche Welle, μέσα στην εβδομάδα και ειδικότερα στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου της Ομάδας G7, που θα γίνει μεταξύ 11 και 13 Μαΐου στο Μπάρι της Ιταλίας, θα γίνουν οι τελευταίες διαβουλεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, ώστε να ετοιμαστεί ένα σχέδιο συμφωνίας, το οποίο αρχικά θα συζητήσει με τους τεχνοκράτες των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, δηλαδή στο Εuroworking Group, την προσεχή Δευτέρα και στη συνέχεια στο Εurogroup στις 22 Μαΐου.

Το σχέδιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα κινείται στη βάση της απόφασης του Εurogroup του Μαΐου 2016, ωστόσο θα είναι πιο περιγραφικό σχετικά με τους τρόπους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που θα υλοποιηθούν με τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018. Την αποσαφήνιση της απόφασης του Μαΐου 2016 ζητάει το ΔΝΤ προκειμένου να έχει μια σαφή πολιτική δέσμευση από την πλευρά των Ευρωπαίων για την ελάφρυνση του χρέους.

Αναφορικά με τους τρόπους ελάφρυνσης, στο «τραπέζι» βρίσκονται διάφορα σενάρια, τα οποία επικεντρώνονται στην περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, στην μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά, στην εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ από τους Ευρωπαίους ώστε να μειωθεί το επιτόκιο ή ακόμη στην επαναγορά των διμερών δανείων που είχαν δώσει οι εταίροι στην Ελλάδα τον Μάιο του 2010.

Η διευθέτηση του χρέους σε συνδυασμό με την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα δώσουν ώθηση στην οικονομία, η οποία τους τελευταίους μήνες - και λόγω της καθυστέρησης στη διαδικασία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης- βρίσκεται σε φάση επιβράδυνσης.

Αμερικανός αξιωματούχος: Πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά

Αξιωματούχοι των κρατών μελών της Ομάδας των Επτά (G7) θα συζητήσουν αυτή την εβδομάδα για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση του αμερικανικού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στα πεδία της φορολογίας και του κανονιστικού πλαισίου, για τις προσπάθειες καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, την εικόνα της οικονομίας που βελτιώνεται, αλλά και το ζήτημα της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Ο αξιωματούχος, όπως αναφέρει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισήμανε ότι συνεχίζουν ακόμη να υπάρχουν προβλήματα με το κρατικό χρέος ευρωπαϊκών χωρών όπως αυτό της Ελλάδας.

Ο ίδιος επανέλαβε τη θέση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν ότι η Ευρώπη πρέπει να χειριστεί την διευθέτηση του προβλήματος του ελληνικού χρέους

Χαιρέτισε την πρόσφατη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους πιστωτές όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στους φόρους και στις συντάξεις, αλλά πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει σε βιώσιμη τροχιά».

Ο Στίβεν Μνούτσιν θα ενημερώσει τους ομολόγους του των υπολοίπων χωρών της G7 για τα ακόμη υπό διαμόρφωση σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ για τις αλλαγές στον φορολογικό κώδικα, όπου προβλέπει να υπάρξει μεγάλη μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις, για την αναθεώρηση του νόμου Ντοντ-Φρανκ για τον χρηματοοικονομικό τομέα, για τις επενδύσεις στις υποδομές και για την άρση των θεσμικών προσκομμάτων για την επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτόν.

Σύμφωνα με το στέλεχος αυτό του υπουργείου Οικονομικών, θα συζητηθούν οι προοπτικές για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία οι οποίες βελτιώνονται, όπως έκρινε, αλλά και τις προόδους που καταγράφονται στην Ευρώπη.

Η ουσία είναι ότι «τα πράγματα έχουν αρχίσει να μοιάζουν λίγο καλύτερα, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ρίσκα», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Ο ίδιος αξιωματούχος απέφυγε να προβλέψει το πώς η εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας μπορεί να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πάντως προεξόφλησε ότι οι ΗΠΑ θα έχουν μια «καλή σχέση» με τη νέα γαλλική κυβέρνηση.

Ο Μνούτσιν θα καλέσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα κρατικού χρέους αλλά και την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών σε ορισμένες χώρες, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.