Τοις μετρητοίς… εξοφλεί τις τράπεζες το ΕΤΕΑΝ

Στην ανταλλαγή ομολόγων συνολικής ονομαστικής αξίας 277,6 εκατ. ευρώ που κατέχει το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης με ισόποσα μετρητά προχώρησε το Δημόσιο.

Η καταβολή μετρητών θα αποτελεί εφεξής τον νέο και μόνο τρόπο εξόφλησης των υποχρεώσεων της ΕΤΕΑΝ ΑΕ προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Η απόφαση ελήφθη προκειμένου η εταιρεία να αντεπεξέλθει στις αυξημένες υποχρεώσεις της, λόγω κατάπτωσης εγγυήσεων έναντι δανείων επιχειρήσεων.

Η ΕΤΕΑΝ πλήρωνε τις τράπεζες λόγω κατάπτωσης των εγγυήσεων που παρείχε και χρησιμοποιούσε ομόλογα ειδικού σκοπού που εκδόθηκαν από το ελληνικό δημόσιο ως εισφορά έναντι αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου. Η εκπλήρωση των υποχρεώσεων γινόταν με απόδοση στα πιστωτικά ιδρύματα ομολόγων τρέχουσας αξίας ίσης με την αξία των εγγυήσεων που κατέπεσαν. Ωστόσο, κατά την εφαρμογή των διατάξεων, η διαδικασία αυτή αποδείχθηκε επαχθής για την εταιρεία, σε χρηματοοικονομικούς όρους, λόγω της χαμηλής αποτίμησης των ομολόγων.

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης ΑΕ (ΕΤΕΑΝ) προχώρησε στην απόδοση του ποσού των 125,1 εκατ. ευρώ και την ισόποση επιστροφή από την ΕΤΕΑΝ ΑΕ στο Ελληνικό Δημόσιο ομολόγων ίσης ονομαστικής αξίας.

Το παραπάνω ποσό χρησιμοποιήθηκε προ ημερών από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης για την επιστροφή ομολόγων ονομαστικής αξίας 443,9 εκατ. ευρώ από πιστωτικά ιδρύματα στην ΕΤΕΑΝ. Τα ομόλογα αυτά είχαν παραδοθεί από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης σε τράπεζες για την εξόφληση εκκαθαρισμένων καταπτώσεων εγγυήσεων μέχρι την 11η Νοεμβρίου 2012.

Ακόμη, με την ίδια απόφαση προβλέπεται η απόδοση στο Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης του ποσού των 152,4 εκατ. ευρώ και η ισόποση επιστροφή από το Ταμείο στο Ελληνικό Δημόσιο ομολόγων ίσης ονομαστικής αξίας. Το παραπάνω ποσό χρησιμοποιήθηκε από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του προς τα πιστωτικά ιδρύματα που αφορούν εκκαθαρισμένες καταπτώσεις εγγυήσεων προς αυτά. Τα ομόλογα που θα επιστραφούν αφορούν εγγυήσεις που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι την 18η Δεκεμβρίου 2012.