“Εποικοδομητική” συνάντηση Τσακαλώτου-Λαγκάρντ για συμφωνία και χρέος

"Πήγε πολύ καλά", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών για τα συζήτησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την Κριστίν Λαγκάρντ "πήγε πολύ καλά, συζητήσαμε πώς θα κλείσει η τεχνική συμφωνία και το χρέος”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών μετά το πέρας της συνάντησης, όπως μεταδίδει η ρεπόρτερ της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον Λένα Αργύρη.

"Συζητήσαμε πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί, νομίζω Τρίτη με Τετάρτη", ανέφερε ακόμα, σημειώνοντας πως για το ζήτημα του χρέους πρέπει να γίνει μια δουλειά σε τεχνικό επίπεδο.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έκανε λόγο για “εποικοδομητικές” συζητήσεις στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα, ως προς τα δύο σκέλη του προγράμματος: μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ ήταν η πρώτη στο επίσημο πρόγραμμα επαφών του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ουάσινγκτον. Ο υπουργός Οικονομικών θα έχει επίσης σήμερα συναντήσεις με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν.

Αύριο, Σάββατο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθεί με τον βοηθό υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Άντι Μπόκολ, τον Γάλλο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, και τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν.

Παραδοχή Τόμσεν για το πρωτογενές πλεόνασμα

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, ο Πόουλ Τόμσεν παραδέχθηκε πως το πλεόνασμα του 2016 ήταν πολύ υψηλότερο από κάθε πρόβλεψη, όπως μεταδίδει επίσης η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον.

Ο ίδιος σημείωσε ότι έχει γίνει αρκετή πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες ώστε να επιστρέψει η αποστολή του Ταμείου στην Αθήνα τις επόμενες μέρες, ενώ αναφέρθηκε στις διαφωνίες του Ταμείου με τους Ευρωπαίους για το κατά πόσον είναι εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για πολλά χρόνια, σημειώνοντας πως το ΔΝΤ θέλει να μην είναι μεγάλη η περίοδος διατήρησης αυτών των υψηλών πλεονασμάτων και επισημαίνοντας πως η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τέτοια επίπεδα κόβοντας "από εδώ και από 'κει", αλλά δεν είναι εφικτό να παρουσιάζει και ανάπτυξη.

Ο Τόμσεν εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος ότι βρισκόμαστε κοντά σε επίτευξη τεχνικής συμφωνίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας για την αποπληρωμή των δόσεων του Ιουλίου, στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως η αξιολόγηση, και για το λόγο αυτό η όλη διαδικασία έχει το χαρακτήρα του επείγοντος.

Ξεκαθάρισε εξάλλου ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα, αν προηγουμένως εκτός από τη συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις δεν ολοκληρωθεί και η εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος.