Ernst & Young: Στο 28% θα φτάσει η ανεργία στην Ελλάδα

Νέα αύξηση του αριθμού των ανέργων στην ευρωζώνη προβλέπει μελέτη της εταιρείας οικονομικών ελεγκτών Ernst&Young.

Σύμφωνα με την μελέτη, που δημοσιεύει η Deutshe Welle, στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 ο αριθμός των ανέργων θα ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια, αριθμός που αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ.

Η Ernst&Young αναμένει για το 2013 νέα αύξηση της ανεργίας στην ευρωζώνη, εκτίμηση που βασίζει κυρίως στην κάμψη της ανταγωνιστικότητας, προβλέποντας μία ακόμη δύσκολη χρονιά για την ευρωζώνη.

Ιδιαίτερα δύσκολη θα είναι, πάντως, η κατάσταση στην Ελλάδα και την Ισπανία. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, σύμφωνα με τη μελέτη, αναμένεται νέα μείωση του ΑΕΠ της χώρας έως και 4,3%, με την ανάπτυξη να επιστρέφει το 2015.

Το ήδη υψηλό ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα αναμένεται να κάνει νέο άλμα ανόδου φτάνοντας το 2013 στο 28%. Τα πράγματα στο πεδίο της ανεργίας δεν είναι καλύτερα στην Ισπανία, όπου οι ειδικοί της Enrst&Young προβλέπουν άνοδο του σχετικού δείκτη στο 27%.

Αντίθετα, καλή είναι η εικόνα στη Γερμανία, παρά την άνοδο κατά 88 χιλιάδες του αριθμού των ανέργων τον τελευταίο μήνα του 2012. Τον Δεκέμβριο ο αριθμός των ανθρώπων χωρίς απασχόληση διαμορφώθηκε στα 2.840.000 και το αντίστοιχο ποσοστό στο 6,7%.

Φαίνεται, πάντως, πως οι θετικές προοπτικές στη γερμανική αγορά εργασίας αποτελούν ισχυρό πόλο έλξης, αφού ολοένα περισσότεροι Έλληνες, Ισπανοί, Πορτογάλοι και Ιταλοί επιλέγουν να αναζητήσουν το επαγγελματικό τους μέλλον στη χώρα με την ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης.