Μέχρι 22 Μαΐου τελειώνουν όλα: Συνολική συμφωνία για την Ελλάδα

Οι ομαδικές απολύσεις και τα αγκάθια στην αξιολόγηση

Μέχρι τις 22 Μαΐου θα τελειώσουν όλα για το ελληνικό ζήτημα που τραβάει και τραβάει εδώ και μήνες, σύμφωνα με την Deutsche Welle: όπως σημειώνεται, στις 7 Απριλίου θα κλείσει η αξιολόγηση για την Ελλάδα ενώ στο Εurogroup της 22ας Μαΐου θα υπάρξει συνολική συμφωνία.

Η επίλυση των τελευταίων εκκρεμοτήτων, ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, θα επιδιωχθεί στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Η DW επικαλείται πηγή της Ευρωζώνης που έχει γνώση της πορείας της διαπραγμάτευσης, το βασικότερο θέμα που παραμένει ανοικτό αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα για τη διασφάλιση ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, και ειδικότερα το σκέλος των συντάξεων.

Οι κρίσιμες συζητήσεις επικεντρώνονται στην κατανομή χρονικά των μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ υπό μορφή περικοπής της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, όπου η ελληνική κυβέρνηση θέλει το κύριο βάρος να μεταφερθεί στο 2020, ενώ το ΔΝΤ ζητάει να γίνει το 2019.

Στα υπόλοιπα ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης, όπως τα εργασιακά και το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας έχουν απομείνει κάποιες μικρές εκκρεμότητες που θα μπορούσαν να επιλυθούν στις συζητήσεις των επικεφαλής των θεσμών με την κυβέρνηση στην Αθήνα.

Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι εδώ που έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις είναι πλέον εφικτός ο στόχος επίτευξης συμφωνίας επί της αρχής για τη δεύτερη αξιολόγηση, όχι μόνο σε τεχνικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, στο Εurogroup της 7ης Απριλίου, στη Μάλτα. Μια τέτοια εξέλιξη θα ανοίξει και το δρόμο για τις συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ σχετικά με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους στη διάρκεια της εαρινής συνόδου του διεθνούς οργανισμού από τις 21 μέχρι τις 23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.

Βάσει του ενδεικτικού χρονοδιαγράμματος που έχει προγραμματιστεί, στόχος είναι η επίτευξη συνολικής συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα, που θα περιλαμβάνει το κλείσιμο της αξιολόγησης, την αποδέσμευση της δόσης και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, στη συνεδρίαση του Εurogroup, στις 22 Μαΐου. 

Οι ομαδικές απολύσεις και τα αγκάθια για την αξιολόγηση

Πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών αναγνωρίζουν ευρωπαϊκές πηγές, σημειώνοντας ωστόσο πως παραμένουν κάποια «αγκάθια» για την επίτευξη της συμφωνίας, που θα ανοίξει το δρόμο για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement). Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος να δημιουργηθούν νέα εμπόδια ενόψει του Eurogroup της 7ης Απριλίου, καθώς οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και το λοκ- άουτ δεν έχουν φύγει από το τραπέζι. Ειδικότερα, ως προς το θέμα των ομαδικών απολύσεων τίθεται εκ νέου στη διαπραγμάτευση η αύξηση του ορίου από το 5% στο 10% με παράλληλη κατάργηση της προέγκρισης από το κράτος.

Από την άλλη πλευρά, το Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας ως αιχμή του δόρατος τα εργασιακά και την απόκρουση των θέσεων του ΔΝΤ, εκτιμάται πως πολύ δύσκολα θα υποχωρήσει σε θέματα αρχών όπως είναι το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όσο και αυτά των ομαδικών απολύσεων και της ανταπεργίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με την επιστολή του πριν τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρώμη, για την ανάγκη προάσπισης του ευρωπαϊκού κεκτημένου και τερματισμού της κατάστασης εξαίρεσης που ισχύει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, έθεσε επί της ουσίας την κόκκινη γραμμή ότι ο εργασιακός μεσαίωνας δεν περνά.