Σενάριο Bloomberg: Μισές μισές οι πιθανότητες να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ

Τρία αρνητικά και τρία θετικά σενάρια για την ευρωζώνη

Το πρακτορείο Bloomberg δίνει 50% πιθανότητες να αποχωρήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, σε άρθρο που αναλύει τους κινδύνους και τα σενάρια για πιθανή διάσπαση της Ευρωζώνης.

Τρία αρνητικά σενάρια

Γαλλία: Η Λεπέν κερδίζει τις εκλογές

Η Μαρίν Λεπέν κερδίζει τις προεδρικές εκλογές και προκηρύσσει δημοψήφισμα για επιστροφή στο γαλλικό νόμισμα. Χωρίς την παραμονή της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Ενωση η τελευταία δεν είναι και πολύ πιθανό να επιβιώσει.

Πιθανότητες: 15%.

Ο ευρωσκεπτικισμός κατακτά την Ιταλία

Η Ευρώπη απορρίπτει την κρατική διάσωση τραπεζών, ακολουθεί αναταραχή, περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, παραίτηση κυβέρνησης και εκλογή νέας υπό τον Μπέπε Γκρίλο που οδηγεί τη χώρα σε έξοδο από το ευρώ.

Πιθανότητες: 30%

Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο!

Οι δανειστές απαιτούν και άλλα μέτρα, ο Αλέξης Τσίπρας προκηρύσσει πρόωρες εκλογές με υπόσχεση το τέλος της λιτότητας. Αν κερδίσει δε θα διστάσει. Η Ελλάδα χρεοκοπεί μη αποπληρώνοντας την ΕΚΤ και η ΕΚΤ τραβάει τις τράπεζες από την πρίζα. Η Ελλάδα βγαίνει από το ευρώ.

Πιθανότητες: 50%

 

Τρία θετικά σενάρια

Νέα παγκόσμια κρίση ενώνει την Ευρώπη

Ξεσπάει εμπορικός πόλεμος με ΗΠΑ ενώ ο Πούτιν αρχίζει να δοκιμάζει στα σοβαρά την ανοχή του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη. Η Γερμανία αποφασίζει να τα δώσει όλα για όλα και αποδέχεται την μετατροπή της Ευρωζώνης σε δημοσιονομική ένωση με ευρωομόλογα ή άλλες τακτικές μεταφορές πόρων. Η Ευρώπη ενώνεται και το ευρώ σώζεται.

Πιθανότητες: 10%

Νίκη Σουλτς στις Γερμανικές εκλογές

Ο Σούλτς κερδίζει τις εκλογές και ακολουθεί πιο λογική οικονομική πολιτική από την Μέρκελ. Δέχεται να χαμηλώσουν οι δημοσιονομοκοί στόχοι της Ελλάδας και η χώρα βγαίνει από το Μνημόνιο το 2018. Ο Σουλτς δέχεται ευρωομόλογα και τα εγκρίνουν και οι υπόλοιποι ηγέτες. Ακολουθεί ελαφρώς επεκτατική δημοσιονομική πολιτική στη Γερμανία, ανεβαίνει η ζήτηση και μειώνεται το εμπορικό πλεόνασμα με ΗΠΑ, βελτιώνοντας σχέσεις με Τραμπ. Η Γερμανία δέχεται κάποια περιορισμένης μορφής μεταφορά πόρων σε ελλειμματικές χώρες, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Το ευρώ σώζεται.

Πιθανότητες 25%.

Η Ευρωζώνη τα καταφέρνει παρά τις αναποδιές

Η Λεπέν χάνει, η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί, οι ιταλικές τράπεζες συνεχίζουν, η Μέρκελ κερδίζει τις εκλογές. Οι νικητές προχωρούν στη δημιουργία υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης. Σταδιακά η ελληνική οικονομία βελτιώνεται...

Πιθανότητες 75%.