Βράχος το ΔΝΤ: Επιμένει για “Ξαφνικό Θάνατο” στις συντάξεις

Το Ταμείο διαφωνεί με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και επιμένει για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων

Άκαρπη απέβη η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα εργασιακά, η οποία διήρκεσε μόλις μία ώρα, καθώς οι δανειστές, και ιδιαίτερα το ΔΝΤ, παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους.

Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, το ΔΝΤ εξακολουθεί να εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετο στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και επιμένει στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρξει προσέγγιση στα ζητήματα αυτά.

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η Κομισιόν, στη στήριξη της οποίας προσέβλεπε η Αθήνα όσον αφορά στη διαμάχη της με το ΔΝΤ για τα θέματα αυτά, τηρεί ουδέτερη στάση.

 

Επιμένουν για... Ξαφνικό Θάνατο στις συντάξεις

Σήμερα αναμένονται επαφές των τεχνικών κλιμακίων το πρωί και συναντήσεις των υπουργών με τους επικεφαλής το απόγευμα.

Το ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει καθόλου την τακτική του και η Ντέλια Βελκουλέσκου επιμένει σε ξαφνικό θάνατο των συντάξεων. Το Ταμείο απαιτεί κατάργηση των προσωπικών διαφορών στις συντάξεις άμεσα.

Η κύρια διαφορά εντοπίζεται στο δημοσιονομικό κενό για το 2019, με το Ταμείο να επιμένει στις προβλέψεις του για 2% του ΑΕΠ, ζητώντας τα αντίστοιχα μέτρα για την κάλυψή του, ύψους 3,6 δισ. Ευρώ. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία για την ελληνική οικονομία, η εκτίμηση αυτή θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα κάτω.