Παγκόσμια Τράπεζα: Εξετάζουμε το αίτημα της Ελλάδας

Εκπρόσωπος του οργανισμού επιβεβαιώνει πως η Αθήνα ζητά χρηματοδότηση για να καλύψει το πρόγραμμα δημιουργίας 300.000 θέσεων εργασίας την επόμενη τριετία

Η Παγκόσμια Τράπεζα εξετάζει το αίτημα της Ελλάδας για παροχή οικονομικής και τεχνικής βοήθειας και παράλληλα μελετά εάν υπάρχουν άλλοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί που θα μπορούσαν να συμβάλουν ώστε να ικανοποιηθεί η ελληνική πρόταση, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ εκπρόσωπος της Τράπεζας, σχετικά με τις διαρροές που θέλουν την Αθήνα να έχει ζητήσει από τον οργανισμό να υποστηρίξει τριετές πρόγραμμα για τη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, συνολικού κόστους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας απέφυγε να διευκρινίσει ποιο είναι το ακριβές ποσό που ζητά η Ελλάδα ή αν υπάρχουν και άλλα κοινωνικά προγράμματα που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει η Τράπεζα, κάνοντας λόγο για ένα “σημαντικό οικονομικό πακέτο” που ζητά η Αθήνα, το οποίο θα αφορά σε “κάποιες από τις άμεσες ανάγκες” των Ελλήνων πολιτών και ειδικότερα στην καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας, την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και την προστασία των αδύναμων στρωμάτων.

Κομισιόν: Είμαστε σε επαφή με την Παγκόσμια Τράπεζα

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με την Παγκόσμια Τράπεζα και προκειμένου να εξεταστεί η πιθανότητα ενός δανείου προς την Ελλάδα”. επιβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος Τύπου του επιτρόπου Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, παραπέμποντας σε σημερινές δηλώσεις του ίδιου από το Παρίσι.

“Είναι αλήθεια ότι οι ελληνικές αρχές έχουν επισημάνει ότι θα ήθελαν να προωθήσουν περαιτέρω ενεργές πολιτικές απασχόλησης και μια από τις οδούς είναι η προσέγγιση της Παγκόσμιας Τράπεζας”, ανέφερε η ίδια προσθέτοντας πως “πολλές από αυτές τις πολιτικές έχουν ήδη εφαρμοστεί στο παρελθόν” με τη στήριξη της Επιτροπής. Συγκεκριμένα, η Α. Μπράιτχαρτ σημείωσε πως βάσει του Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020 έχουν ήδη χορηγηθεί κεφάλαια στην Ελλάδα για ενεργές πολιτικές στην αγορά εργασίας.

“Συνεχίζουμε να είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα στις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει τον κοινωνικό αποκλεισμό και να μειώσει τη νεανική και μακροχρόνια ανεργία, αλλά και να παράσχουμε τα απαραίτητα για την υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης”. τόνισε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, σημειώνοντας πως είναι ακόμα “πολύ νωρίς για περισσότερες λεπτομέρειες”.

Το ελληνικό σχέδιο για 300.000 θέσεις εργασίας

Οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Αντωνοπούλου ανέλυσε στους θεσμούς το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας για τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας ανά έτος, για την τριετία 2018-2020. Από αυτές, το 50% θα αφορά σε θέσεις εργασίας μέσω των νέων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, ενώ το υπόλοιπο 50% θα στοχεύει σε ειδικές ηλικιακές ομάδες, όπως είναι οι νέοι με πολύ υψηλά προσόντα από 22 έως 29 ετών, για να ανασχεθεί το «brain drain» («διαρροή εγκεφάλων»), και άνεργοι ηλικίας άνω των 55 ετών, που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι θεσμοί κατανοούν ότι η ανεργία αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Παράλληλα, θεωρούν ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας είναι στοχευμένος, αναγνωρίζουν την τεχνογνωσία της Παγκόσμιας Τράπεζας και ότι μπορεί να υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης, οι οποίοι, όμως, διερευνώνται, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, το χρηματοδοτικό σκέλος δεν συζητήθηκε καθόλου στη συνάντηση της κ. Αντωνοπούλου με τους θεσμούς. Όπως επισημαίνουν οι πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θα διαχειριστεί, πρωτίστως, το εν λόγω θέμα.