Λαγκάρντ: Δεν μπορούμε να δώσουμε ειδική συμφωνία στην Ελλάδα

Ίσως και να μπορεί το ελληνικό χρέος να γίνει βιώσιμο χωρίς "κούρεμα", εκτιμά η επικεφαλής του ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να συμφωνήσει όσον αφορά στη συμμετοχή του με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, όμως δεν μπορεί να παραβιάσει τις αρχές του και να παραχωρήσει μία "ειδική" συμφωνία για τη χώρα μας, ξεκαθάρισε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στο Reuters.

Απαντώντας στην κριτική του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τη στάση του Ταμείου στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθαρίζει πως "μας έχει ζητηθεί να βοηθήσουμε, όμως μπορούμε να βοηθήσουμε μόνο υπό δίκαιους όρους και προϋποθέσεις", και εξηγεί: "Με άλλα λόγια, δεν μπορούμε να προσφέρουμε μία ειδική ευνοϊκή συμφωνία για μία συγκεκριμένη χώρα επειδή είναι αυτή η χώρα".

"Πρέπει να εφαρμόσουμε τις αρχές που εφαρμόζουμε σε όλες τις χώρες, επειδή δανείζουμε χρήματα της διεθνούς κοινότητας", προσθέτει.

Παράλληλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ εκτιμά πως ίσως να είναι ακόμη εφικτό να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος χωρίς "κούρεμα", χωρίς πάντως να δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει κάτι τέτοιο.

"Οι Ευρωπαίοι έχουν επεκτείνει πολύ μακροπρόθεσμες διευκολύνσεις σε χαμηλά επιτόκια. Έχουν πρόσφατα προτείνει κάποια μέτρα για να μειωθεί ακόμα περισσότερο το βάρος του χρέους", παρατηρεί η Λαγκάρντ, και συμπληρώνει: "Πρέπει να γίνουν περισσότερα και πιστεύουμε πως μπορούν να γίνουν μέσα σε έναν μηχανισμό που δεν θα απαιτεί πραγματικά κουρέματα, υπό τον όρο ότι οι μεταρρυθμίσεις που προανέφερα θα υλοποιηθούν από την Ελλάδα", αναφερόμενη στις μεταρρυθμίσεις που ζητά το ΔΝΤ σε φορολογία εισοδήματος και συντάξεις.