Προσδοκίες για ομαλή απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ

Την αισιοδοξία ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να καλύψει το στόχο απορρόφησης των 4 δισ. ευρώ των Κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ που προβλέπει για το 2012 το Μνημόνιο εκφράζουν κυβερνητικά στελέχη.

Σύμφωνα με μη αναθεωρημένα στοιχεία ο ετήσιος στόχος απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ήταν στα μέσα Δεκεμβρίου στα 3 δισ. ευρώ, ήτοι κατέγραφε υστέρηση συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως παρά τον ελάχιστο χρόνο που είχε η Κυβέρνηση στην διάθεση της ,τελικά ο στόχος σε γενικές γραμμές θα επιτευχθεί και δεν θα υπάρξει κανένα ζήτημα απώλειας κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Μάλιστα, το υπουργείο Αναπτύξεως αναμένεται να δημοσιοποιήσει μεθαύριο Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013 τα οριστικά αποτελέσματα σχετικώς με την τελική εικόνα των απορροφήσεων των Κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ για το 2012.

Σημειώνεται πως έως τις αρχές Δεκεμβρίου η Ελλάς είχε απορροφήσει το 46,25% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ύψους 20,4 δισ. ευρώ (για την περίοδο 2007-2013), ήτοι 11,3% περισσότερα σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2011.

Ειδικότερα, από τα 181 έργα του ΕΣΠΑ που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ελληνική κυβέρνηση έχουν χαρακτηρίσει υψηλής προτεραιότητας επτά έργα είχαν ολοκληρωθεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου (συνολικός συγχρηματοδοτούμενος προϋπολογισμός 142 εκατ. ευρώ), 104 έργα υλοποιούνταν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα (συνολικός συγχρηματοδοτούμενος προϋπολογισμός 3,7 δισ. ευρώ), 64 έργα έπρεπε να επισπευσθούν (συνολικός συγχρηματοδοτούμενος προϋπολογισμός 7,2 δισ. ευρώ), 5 έργα βρίσκονταν σε κίνδυνο (προϋπολογισμού 389 εκατ. ευρώ) και ένα έργο ακυρώθηκε (προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ).

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραχώρησε παράταση στην προθεσμία ολοκληρώσεως εκκρεμών έργων του Γ΄ΚΠΣ μέχρι το τέλος Μαρτίου 2013. Αν αυτά δεν ολοκληρωθούν εγκαίρως τότε η Ελλάς θα πρέπει να επιστρέψει στην ΕΕ κοινοτικά κονδύλια. Από αυτά τα έργα έως τις αρχές Δεκεμβρίου 2012 σε εκκρεμότητα ήταν περίπου 300 και αντιπροσώπευαν συνολικά ποσό ανακτήσεως περί τα 1,5 δισ. ευρώ.