Σημίτης στη Frankfurter Allgemeine: Η ΕΕ πρέπει να αλλάξει

Στη στρατηγική της Ευρωπαϊκης Ένωσης απέναντι στην οικονομική κρίση της Ελλάδας επιρρίπτει τις μεγαλύτερες ευθύνες για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε άρθρο του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι τα προβλήματα της Ελλάδας οφείλονται λιγότερο στους λάθος χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και περισσότερο στον ελαττωματικό σχεδιασμό από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επικρίνοντας τη ρήτρα “μη διάσωσης”, δηλαδή τη λογική ότι μία χώρα δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για το χρέος μίας άλλης χώρας, επισημαίνει ότι η ίδια η πραγματικότητα μας αναγκάζει “σε αμοιβαία συνδρομή, η έκταση της οποίας δεν καθορίζεται μόνο από νομικά κείμενα”.

Η λύση στην κρίση λοιπόν, σύμφωνα με τον κ. Σημίτη, μπορεί να έρθει μόνο μέσω μίας ριζικής μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Πρέπει να γίνει μία “φυγή προς τα εμπρός”, η οποία “θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο για μία ενιαία οικονομική διακυβέρνηση και την πολιτική ολοκλήρωση της ΕΕ”, σχολιάζει.

Ο κ. Σημίτης υπογραμμίζει ακόμα ότι ήταν λάθος των Ευρωπαίων ηγετών η πεποίθηση ότι οι τράπεζες θα μείωναν από μόνες τους τη χρηματοδότηση των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών κρατών. “Η εμπιστοσύνη στη δύναμη της αγοράς να ρυθμίζει τα πάντα ήταν υπερβολικά μεγάλη”, τονίζει.