Εκτάκτως στο Ευρωκοινοβούλιο συζήτηση για τα εργασιακά στην Ελλάδα

Έντονο ενδιαφέρον από τους ευρωβουλευτές για το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας

Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου εισήχθη εκτάκτως το ζήτημα των ελληνικών διαπραγματεύσεων για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, μετά από τις συναντήσεις της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου στις Βρυξέλλες και το ενδιαφέρον που προκλήθηκε για τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, η προσθήκη του ελληνικού ζητήματος στην αυριανή συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προέκυψε μετά από τα σχετικά αιτήματα που απέστειλαν οι πολιτικές ομάδες των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, των Πρασίνων και της ευρωομάδας της Αριστεράς, με τους οποίους είχε συναντηθεί η υπουργός Εργασίας, το αμέσως προηγούμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια των επαφών αυτών, ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα και οι αντιπρόεδροι των Πρασίνων και της Αριστεράς, Σκά Κέλερ και Γκάμπι Τσίμερ, αντίστοιχα, συμφώνησαν απόλυτα με τη θέση που εξέφρασε η υπουργός Εργασίας, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση στην ΕΕ όσον αφορά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Αχτσιόγλου: Οι Ευρωπαίοι δεν υψώνουν τη φωνή τις κρίσιμες στιγμές

Νωρίτερα σήμερα, αφωνία από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο θέμα των εργασιακών κατήγγειλε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Στα συμβούλια των υπουργών και αλλού ομολογείται ότι οι ελληνικές θέσεις είναι σωστές και δίκαιες, «τις κρίσιμες στιγμές δεν υψώνουν φωνή, δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη που τους αντιστοιχεί», τόνισε η υπουργός μιλώντας «Στο Κόκκινο».

Αντίθετα, στο Ευρωκοινοβούλιο και τους κοινωνικούς φορείς, η υποστήριξη και η αλληλεγγύη στην Ελλάδα είναι αμέριστη, όπως φάνηκε από τις επαφές που είχε η Ελληνίδα υπουργός Εργασίας με εκπροσώπους πολλών ευρωπαϊκών κομμάτων και συνδικάτων, με την Ευρωπαϊκή Αριστερά και τους Πράσινους να έχουν ήδη ταχθεί ευθέως υπέρ της Αθήνας και ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών Δημοκρατών να ζητούν το ίδιο με επιστολή τους προς την Κομισιόν. Ακόμη πιο πιεστικές ήταν οι θέσεις που διατύπωσαν τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, που επίσης ύψωσαν τη φωνή τους.

Η διστακτικότητα αφορά τους εκπροσώπους της Κομισιόν στις αίθουσες του Hilton και μόνον αυτούς, υπογράμμισε η κ.Αχτσιόγλου, αναφερόμενη στους εκπροσώπους των θεσμών που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα.

Οι θεσμοί έχουν επιστρέψει στην Αθήνα για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά προς το παρόν δεν έχει κλειστεί το επόμενο ραντεβού με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, διευκρίνισε η υπουργός.

Η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων είναι κεντρικός πολιτικός στόχος της κυβέρνησης και ουσιώδους σημασίας όχι για λόγους «ιδεοληπτικής εμμονής» όπως λέει ο κ.Μητσοτάκης, αλλά γιατί είναι κεντρικό εργασιακό δικαίωμα και κεκτημένο σε όλη την Ευρώπη, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μία χώρα που αποτελεί εξαίρεση σε αυτό, τόνισε η κ.Αχτσιόγλου. Δεν είναι μόνο θέμα νομικού πολιτισμού, είναι και θέμα ανάπτυξης, να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι άμεσα στον πλούτο που παράγεται και όχι εκ των υστέρων.

Παρά ταύτα, το ΔΝΤ παραμένει ιδιαίτερα σκληρό στις θέσεις του και ζητάει πράγματα που δεν υφίστανται στην Ευρώπη και δεν αποτελούν καλές ή έστω συνήθεις πρακτικές, υπογράμμισε η υπουργός.

Η ελληνική πλευρά, παραμένει σε όσα συμφωνήθηκαν με τους δανειστές τον Αύγουστο του 2015, για τις συλλογικές συμβάσεις, τις ομαδικές απολύσεις, τον συνδικαλιστικό νόμο, αλλά και το να εφαρμοστούν οι καλές πρακτικές στην ΕΕ.

Δεν είναι ένας θολός και αόριστος όρος, καθώς περιγράφεται αναλυτικά από το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνομώνων, στην οποία συμμετείχε και το ΔΝΤ, Το πόρισμα αυτό σε ένα 90% συμφωνεί με όσα υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση και με όρους τήρησης των συμφωνηθέντων το ΔΝΤ θα πρέπει να αλλάξει τη στάση του, τόνισε η κ.Αχτσιόγλου, χρησιμοποιώντας τον λατινικό όρο Pacta sunt servanta, που σημαίνει «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται».