Τσακαλώτος: Δεν θα δεχθούμε παράλογες και εκτός συμφωνίας απαιτήσεις

Η κυβέρνηση δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω όσον αφορά στη λήψη νέων μέτρων, στα εργασιακά, αλλά και στα πρωτογενή πλεονάσματα, διαμηνύει ο υπουργός Οικονομικών

Τις “κόκκινες γραμμές” της κυβέρνησης απέναντι στις πιέσεις των δανειστών παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου για τις αποφάσεις του Eurogroup της Δευτέρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω όσον αφορά στη λήψη νέων μέτρων, στα εργασιακά, αλλά και στα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ έκανε λόγο και για “παράλογες” απαιτήσεις που εγείρουν οι θεσμοί, και ειδικά το ΔΝΤ, οι οποίες όπως τόνισε είναι εκτός συμφωνίας και δεν θα τις αποδεχθεί η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διεμήνυσε πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η απαίτηση για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξεως του 3,5% για μία δεκαετία μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, αλλά ούτε και η απαίτηση για επιπλέον μέτρα από το 2018 και μετά.

Για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και απομένει μόνο ένα 5% για να ολοκληρωθεί, διευκρινίζοντας ότι ο “οδικός χάρτης” της κυβέρνησης περιλαμβάνει την ολοκλήρωσή της εντός του Ιανουαρίου, ώστε να ακολουθήσει η συζήτηση για τα μακροπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.