ΕΒΕΑ: Μειωμένο κατά 10% το ποσοστό απαισιοδοξίας των Ελλήνων

Ελαφρώς πιο αισιόδοξοι σε σχέση με τις μετρήσεις προηγούμενων μηνών εμφανίζονται οι Έλληνες ως προς την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και ως προς τα προσωπικά τους οικονομικά, όπως διαφαίνεται από το τελευταίο Οικονομικό Βαρόμετρο της Alco, για λογαριασμό του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).

Συγκεκριμένα, επτά στους δέκα δηλώνουν απαισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ποσοστό μειωμένο κατά 10% από την προηγούμενη έρευνα, ενώ δύο στους δέκα διατηρούν τόνους αισιοδοξίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα, μειώθηκε το ποσοστό απαισιοδοξίας, καθώς και το ποσοστό αποχής από την ερώτηση, ενώ αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό αισιοδοξίας.

Όσον αφορά τα προσωπικά τους οικονομικά, το 76% των ερωτηθέντων δήλωσαν απαισιόδοξοι, έναντι 81% στην τελευταία μέτρηση, ενώ το 17% των ερωτηθέντων δήλωσαν αισιόδοξοι, ποσοστό που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο καθ'όλη τη διάρκεια διεξαγωγής της έρευνας.

Η εξήγηση για αυτήν την “έκλαμψη” αισιοδοξίας στους Έλληνες εντοπίζεται στην απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, δήλωσε: “Για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια παρουσιάζεται μία σημαντική βελτίωση του κλίματος στην αγορά και στην κοινωνία γενικότερα. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να διατηρηθεί αυτό το κλίμα επιστροφής στην αισιοδοξία, που τώρα οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην εκταμίευση της δόσης προς τη χώρα μας. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει δυναμικά στην υλοποίηση μέτρων που θα δώσουν ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και βασίζεται στην αύξηση των φόρων και στη μείωση των εισοδημάτων και αποδεδειγμένα δεν απέφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα”.