Χωρίς συμφωνία έφυγαν από την Αθήνα οι δανειστές

Με αδιέξοδο «έκλεισε» η ολονύκτια διαπραγμάτευση κυβέρνησης-δανειστών

Χωρίς καμία πρόοδο στα εργασιακά ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα ο κύκλος διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με το κουαρτέτο στην Αθήνα και τώρα πλέον οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο με ανταλλαγή e-mail.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης που μετείχε στις συζητήσεις μέχρι τις πρωινές ώρες της Τρίτης τα τρία θέματα στα οποία εντοπίζονται οι μεγαλύτερες αποκλείσεις αφορούν στα εργασιακά, το δημοσιονομικό του 2018 αλλά και θέματα ενέργειας.

Σε ότι αφορά τα εργασιακά οι δανειστές επιμένουν στις θέσεις τους για αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων, ζητούν αλλαγές και στην λειτουργία του ΟΜΕΔ, κατάργηση των συνδικαλιστικών προνομίων και αύξηση του χρόνου προειδοποίησης στις απεργίες. Ταυτόχρονα δεν δέχονται καμία βελτίωση στο πεδίο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Σημαντική πρόοδος έχει καταγραφεί στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού και πλέον υπάρχουν ορισμένες λεπτομέρειες που παραπέμπονται πλέον στα τεχνικά κλιμάκια.

Στις διαπραγματεύσεις το κουαρτέτο έτρεξε όλες τις συζητήσεις για τα δημοσιονομικά, με βάση στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο από το 2018 ως το 2020. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή τα κλιμάκια δεν είχαν την εξουσιοδότηση να συζητήσουν για μικρότερα ποσοστά.

Το χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζει για κλείσιμο της στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, καθώς στη συνέχεια, όπως ανέφερε το κυβερνητικό στέλεχος θα πρέπει να ακολουθήσει μια σειρά από νομοσχέδια αλλά και αποφάσεις για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων θα αναχωρήσουν την Τρίτη από την Αθήνα, λόγω της «Ημέρας των Ευχαριστιών» στις 24 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Το βράδυ υπήρξε διακοπή λίγων ωρών, καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών καθαρογράφουν ένα νέο σχέδιο συμφωνίας, το οποίο περιέχει τις παρατηρήσεις της ελληνικής πλευράς. Το συγκεκριμένο σχέδιο θα επιδοθεί εντός της ημέρας στο οικονομικό επιτελείο για εκ νέου συζήτηση.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών μερικές από τις ελληνικές παρατηρήσεις «μπορεί να τις δεχθούν, μερικές να μην τις δεχθούν και μερικές να μετατεθούν».

Σύμφωνα με τον παράγοντα ανοιχτά παραμένουν υπάρχουν 6-7 μικρά ανοικτά θέματα «που μπορεί να γίνουν 2-3» καθώς και τα τρία πιο μεγάλα: Τα εργασιακά, το δημοσιονομικό και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.