ΟΑΕΕ: 296.000 ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν εισφορές

Εκρηκτική η κατάσταση στο ταμείο αναφέρει ο υφυπουργός Εργασίας

Σχεδόν ένας στους δυο ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ δεν πληρώνει εισφορές και η κατάσταση στο ταμείο είναι πλέον "εκρηκτική" σύμφωνα με όσα είπε ενώπιον της Βουλής ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Τάσος Πετρόπουλος.

296.000 ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν εισφορές ενώ ένας πολύ μεγάλος αριθμός έχει εδώ και καιρό διακόψει πλήρως τις δραστηριότητές του. Μόλις 404.000 καταβάλλουν εισφορές.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο "οι οφειλές είναι πάρα πολύ μεγάλες" και για αυτό εξαγγέλθηκε το μέτρο του παγώματος οφειλών.

Πάντως ο υφυπουργός διέψευσε και σημερινό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο θα ζητηθεί επιστροφή συντάξεων. "Γίνονται πολλές φορές συνειδητές διαστρεβλώσεις, από μερίδα ανθρώπων που θέλουν να εμφανίζουν, με δημοσιεύματα, τα πράγματα με άλλον τρόπο από ό,τι εμείς δηλώνουμε", είπε ο υφυπουργός και σημείωσε ότι χαρακτηριστικό παράδειγμα της πρακτικής αυτής, είναι σημερινό πρωτοσέλιδο που λέει "Φέρτε πίσω τις συντάξεις που σας δώσαμε". "Τεράστιος, πηχυαίος τίτλος, όλη η σελίδα: “Φέρτε πίσω τις συντάξεις που σας δώσαμε” και από το πρωί με έχουν τρελάνει οι δημοσιογράφοι να πω τι είναι εκείνο που θα προκύψει ξαφνικά, όταν εγώ φέτος τον Φεβρουάριο, ως υφυπουργός, έβγαλα εγκύκλιο, ώστε να δίνουν τις συντάξεις με τον παλιό τρόπο», σχολίασε ο κ. Πετρόπουλος και πρόσθεσε: "Ξαφνικά, βρίσκει ο ευφάνταστος δημοσιογράφος, που επιδίδεται σε αυτόν τον ρόλο, ότι δεν θα παίρνουν τη σύνταξή τους οι άνθρωποι όπως ακριβώς τη δίνουμε, και ότι θα αναγκαστούν να την επιστρέψουν. Τίποτα ψευδέστερον!".

Επιπλέον ενημέρωσε ότι είναι υπό επεξεργασία "ένα πλήρες σύστημα που προσεγγίζει με έναν πραγματικά αξιόπιστο τρόπο τις δυνατότητες των ασφαλισμένων να καταβάλλουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία".

Οι αναφορές του κ. Πετρόπουλου έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου, σχετικά με το «πάγωμα» οφειλών σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ. Ο κ. Κεγκέρογλου ζήτησε να αποσαφηνιστεί αν θα ενταχθούν στη ρύθμιση για το «πάγωμα» οφειλών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν προκύψει και που θα προκύψουν από την απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων για ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και ζήτησε επίσης να τρέξουν γρήγορα οι υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή του μέτρου, ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις και στο ζήτημα της ασφαλιστικής ενημερότητας.