Στουρνάρας: Ο Βαρουφάκης πήγε και είπε ότι είμαστε χρεοκοπημένη χώρα!

Στον πρώην υπουργό Οικονομικών επέρριψε την ευθύνη για τη διακοπή της χρηματοδότησης της χώρας από την ΕΚΤ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορο Παπαδόπουλο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα σημειώθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή που ερευνά τα δάνεια κομμάτων και Μέσων Ενημέρωσης, όταν ο πρώτος επέρριψε μεγάλες ευθύνες στην ΤτΕ γιατί, όπως υποστήριξε, δεν άσκησε όπως έπρεπε τον εποπτικό της ρόλο για να αποτρέψει την διαρροή κεφαλαίων προς το εξωτερικό.

Αποτέλεσμα, όπως τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, ήταν οι θεσμοί να επιβάλουν οικονομικό στραγγαλισμό στη χώρα με αντάλλαγμα την εξασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.

Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Στουρνάρα, που υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σταμάτησε την χρηματοδότηση της χώρας όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι εκπροσωπεί μια χρεοκοπημένη χώρα.

«Όταν ο υπουργός Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης, είχε πει στην ΕΚΤ ότι είμαι υπουργός μιας χρεοκοπημένης χώρας, τι να κάνω εγώ; Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύει μια χώρα με τις δηλώσεις του, κανένας άλλος. Η αβεβαιότητα ξέρετε είναι τσουνάμι στην οικονομία», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

«Είναι δυνατόν να γίνει οικονομικός στραγγαλισμός μιας χώρας, με βάση μια δήλωση υπουργού; Δεν έχει ευθύνη η Κεντρική Τράπεζα; Δεν ήταν υποχρέωση της να προστατεύσει τη χώρα», επέμεινε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Εγώ είχα πει στον κ. Ντράγκι να μην τον ακούει, όμως που απάντησε ότι δεν μπορεί να μην τον ακούει γιατί είναι ο υπουργός. Εγώ δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο παρά να προειδοποιήσω. Συνέχεια έστελνα επιστολές και προειδοποιούσα την κυβέρνηση. Τα μέτρα πάρθηκαν γιατί έφταιγε η πορεία, πώς πηγαίναμε», αντέτεινε ο κ. Στουρνάρας.

Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Χριστόφορος Παπαδόπουλος: «Είναι εύκολο να αποφεύγουμε τις ευθύνες μας… Κανείς δεν δίνει άφεση αμαρτιών. Έπρεπε να παρέμβετε…. Τι κάνατε όταν συγκεκριμένοι κύκλοι, ο κ. Γεωργιάδης και η κ. Μπακογιάννη, ενθάρρυναν τη φυγή κεφαλαίων και έλεγαν πάρτε τα λεφτά σας».

Γ. Στουρνάρας: «Πόσες δηλώσεις είχα κάνει τότε…»

Χριστ. Παπαδόπουλος: «Στη Γερμανία η δήλωση του κ. Σόιμπλε δεσμεύει τη χώρα του;»

Γ. Στουρνάρας «Απόλυτα… Εμείς παίρναμε έκτακτη ρευστότητα μέχρι το βράδυ του δημοψηφίσματος. Όταν πήγε ο κόσμος και πήρε τα 900 εκατ. ευρώ από τα ΑΤΜ, αποκόπηκαν τα ελληνικά ομόλογα από την επίσημη χρηματοδότηση…»

Χριστ. Παπαδόπουλος: «Υποχρέωση της Τράπεζας της Ελλάδος είναι να προστατεύει τις διαρροές κεφαλαίων. Εσείς το γενικεύσατε και το πήγατε στο κ. Βαρουφάκη το ζήτημα της ΤτΕ…»

Γ. Στουρνάρας: «Όλοι αναγνωρίζουν τη συμβολή της ΤτΕ που κράτησε τη χώρα στο ευρώ…»

Σωκράτης Φάμελος, πρόεδρος Εξεταστικής Επιτροπής: «Υπάρχει ένα ερώτημα. Όταν διαπιστώνετε αυτή την διαρροή κεφαλαίων δεν έχετε ως ΤτΕ τα εργαλεία ώστε να παρέμβετε; Αρκετά δάνεια που φύγανε στο εξωτερικό κυρίως από ΜΜΕ, μήπως ήταν από δάνεια που έφυγαν για άλλους σκοπούς; Είναι και αυτό ένα ερώτημα που μπήκε στην Εξεταστική…»

Γ. Στουρνάρας: «…Το μεγαλύτερο ποσοστό έμειναν στα στρώματα. Περίπου 17 δισ. με 18 δισ. ευρώ είναι στην Ελλάδα και σιγά-σιγά γυρίζουν».

Στη συνέχεια, ο κ. Στουρνάρας διέψευσε ότι έγιναν στη χώρα δύο πιστωτικά γεγονότα μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Σωκράτης Φάμελος. «Είναι λάθος αυτό. Μέχρι τότε πληρώναμε κανονικά. Ποιος τα λέει αυτά; Δεν είχαμε πιστωτικό γεγονός», υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας.

Στοιχεία για τα κόκκινα δάνεια

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2016, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι 41,5%, διευκρινίζοντας ότι σε σύνολο 289 εκατ. ευρώ, μη εξυπηρετούμενα είναι τα 108 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των δανείων, τα 41,8 εκατ. ευρώ αφορούν στεγαστικά, τα 55,4 εκατ. ευρώ καταναλωτικά και τα 55,3 εκατ. ευρώ επιχειρηματικά ενώ επισφαλή είναι περίπου 67,2 εκατ. ευρώ. Αυτό αφορά ανά κλάδο, το 59% μικρές επιχειρήσεις, το 29% μικρομεγάλες επιχειρήσεις και το 27,4% τη ναυτιλία.

Για τα δάνεια των κομμάτων, ο Γιάννης Στουρνάρας επεσήμανε ότι ήταν υψηλού κινδύνου από την στιγμή που γινόταν η εκχώρηση της επιχορήγησης πέραν της κοινοβουλευτικής θητείας. Όμως, την περίοδο των «παχέων αγελάδων», όπως είπε, δεν μπορούσε να εκτιμηθεί από τις τράπεζες ότι θα άλλαζε ο συσχετισμός των κοινοβουλευτικών δυνάμεων.

«Το πρόβλημα ήταν ότι εκχωρήθηκαν πέραν της θητείας μιας Βουλής οι κρατικές επιχορηγήσεις και όχι στο είδος του δανεισμού. Εκεί ήταν το πρόβλημα», σημείωσε, ενώ στην επιμονή των βουλευτών να ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις, αντέδρασε λέγοντας: «Η Βουλή έχει επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων. Γιατί δεν ενεργοποιήθηκε και ρίχνουμε όλες τις ευθύνες στις τράπεζες;».

Ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι «σήμερα μπορούμε με ευκολία να πούμε για τα λάθη του παρελθόντος σε ότι αφορά την ευκολία που χορηγούσαν οι τράπεζες τα δάνεια», προσθέτοντας ότι, οι ελληνικές τράπεζες ήταν πάντως πολύ πιο συντηρητικές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες σε ότι αφορά τους όρους και τους κανόνες για την έγκριση τους.

«Σήμερα μπορούμε να πούμε ήταν λάθος. Οι ελληνικές, όμως τράπεζες, ήταν οι πιο συντηρητικές στις πρακτικές τους, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, πέρα από τα όποια λάθη που έκαναν. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πέρασε έξι crash test», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια των ΜΜΕ, ανέφερε ότι το σύνολο των οφειλών τους είναι ύψους 844 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των καλύψεων τους είναι στα 250 εκατ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι αξίες των ταινιοθηκών τους.

Νομοθετική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια

Ο Γ. Στουρνάρας προανήγγειλε εξάλλου νομοθετική ρύθμιση για την διευθέτηση των κόκκινων δανείων των ελληνικών επιχειρήσεων, εφόσον ο μέτοχος δεν είναι συνεργάσιμος.

Η νέα ρύθμιση θα προβλέπει την δυνατότητα μετατροπής του «κόκκινου» δανείου σε μετοχικό κεφάλαιο, όπως διευκρίνισε ο Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας παράλληλα ότι οι απόψεις της ΤτΕ είναι σε πλήρη ταύτιση με αυτές των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, με τους οποίους βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία. Ταυτόχρονα χαρακτήρισε άριστες τις σχέσεις που έχει με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ειδικότερα, για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών, ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι «ένας στους έξι είναι μπαταξήδες» και πρόσθεσε ότι, «δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να μην τα εξυπηρετούν σε βάρος του Έλληνα φορολογουμένου».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η σωστή μέχρι σήμερα διαχείριση τους απέτρεψε αρνητικές επιπτώσεις στις τράπεζες. Ωστόσο, όπως είπε, το τι θα γίνει από δω και πέρα εξαρτάται από το πως θα γίνει η διαχείριση τους τα επόμενα τρία χρόνια, όπως έχει θέσει στόχο η ΤτΕ.

Μίλησε ακόμα, για λύσεις τις οποίες έχει η ΤτΕ για την διευθέτηση των «κόκκινων δανείων», αλλά και για κώδικα δεοντολογίας τον οποίο έχει συντάξει, ενώ επεσήμανε ότι «υπάρχει ανοικτή επικοινωνία με τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης με στόχο νομοθετική ρύθμιση για την διευκόλυνση των οφειλετών.

«Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, για να δούμε νομοθετικές ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τους οφειλέτες. Είναι μια ευκαιρία και πρόκληση αυτή για εμάς, μεγαλύτερη και από το ασφαλιστικό. Αν δεν αντιμετωπίσουμε σωστά το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων», θα έχουμε ζητήματα. Αν το αντιμετωπίσουμε όμως, θα έχουν την ευκαιρία για πολλά χρόνια οι τράπεζες μας, να μην χρειάζονται κεφαλαιακή ενίσχυση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ταυτόχρονα, μίλησε για κώδικα δεοντολογίας της ΤτΕ που έχει όπως είπε «μενού λύσεων», διευκρίνισε ότι δεν δεσμεύει τις τράπεζες, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων του με αυτές των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Γιώργου Σταθάκη και Γιάννη Δραγασάκη.

«Μόνα τους δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα. Έχουμε επικοινωνία για να περάσει η νομοθετική ρύθμιση. Ο μη συνεργαζόμενος μέτοχος ή θα βάλει λεφτά ή θα φύγει. Η αλλαγή σε αυτές τις περιπτώσεις ιδιοκτησίας είναι απαραίτητη. Πρέπει να περάσει νομοθεσία, ώστε να μπορούμε να μετατρέψουμε το δάνειο σε μετοχικό κεφάλαιο. Με αυτό τον τρόπο θα εξαφανιστεί ο παλιός μέτοχος. Επιτρέπεται από τους θεσμούς αυτό. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει», ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Άναψαν τα αίματα με Νικολόπουλο

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είχε έντονη αντιπαράθεση με τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο όταν ο τελευταίος τον κάλεσε να απαντήσει αν δέχτηκε στο γραφείο του τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον συνεργάτη του Σταύρο Παπασταύρο, καθώς και τον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη.

«Είναι δικό μου θέμα ποιον προσκαλώ στο γραφείο μου» του απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Στο σπίτι σας να τα κάνετε τα ραντεβού. Όχι στην ΤτΕ με τα λεφτά του ελληνικού λαού. Να πληρώνουμε εμείς για να καλείς όποιον θέλεις. Με τα λεφτά των Ελλήνων είσαι εκεί», του αντέτεινε ο Νίκος Νικολόπουλος.

«Και εσύ το ίδιο. Ντροπή σου. Σας ξέρω καλά ποιος είστε. Κρινόμαστε όλοι», του απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Και εγώ και ο ελληνικός λαός σε ξέρουμε εσένα. Κατέβα σε εκλογές να σε δούμε. Πάντα διορισμένος ήσουν. Παιδί του σωλήνα», συνέχισε ο Νίκος Νικολόπουλος.

Ο Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε να μάθει από γνωρίζει για τις συναντήσεις του αυτές, για να εισπράξει την απάντηση «είναι πολλά τα μάτια».

«Αν δεχθώ νέα επίθεση δεν θα την αφήσω έτσι και θα απαντήσω. Θα σταματήσω να είμαι του σαλονιού και θα γίνω του αλωνιού», διαμαρτυρήθηκε ο Γ. Στουρνάρας απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της Εξεταστικής ο οποίος παρενέβη και έδωσε τέλος στο επεισόδιο.