Τρύπα 2 δισ. ευρώ έχει το ΙΚΑ: Αναζητούνται πόροι να καλυφθεί

Αίτημα υπέβαλε η διοίκηση του ταμείου

Τρύπα 2,1 δισ. ευρώ θα παρουσιάσει το ΙΚΑ μέχρι το τέλος του 2016 και η διοίκηση του ταμείου κατέθεσε αίτημα άμεσης χρηματοδότησης από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2016 θα γίνει η συγχώνευση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Ήδη το ΙΚΑ έχει απορροφήσει πάνω από το 64% της προβλεπόμενης ετήσιας χρηματοδότησης και «δεδομένης της ανάγκης κάλυψης μέρους του ελλείμματος το οποίο, σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση διαμορφώθηκε σε 2,099 δισ. ευρώ», υπογραμμίζεται σε έγγραφο της αρμόδιας διεύθυνσης που δημοσιεύει η εφημερίδα Ημερησία.

Το υπουργείο Εργασίας έχει προγραμματίσει επιχορήγηση 200 εκατ. Ευρώ προς το ΙΚΑ από το ΑΚΑΓΕ καθώς θα επιχορηγηθούν τα επίσης ελλειμματικά ταμεία του ΟΑΕΕ και των Νομικών.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 149 του Ν. 3655/2008 (ΦΕΚ 58 Α΄), το ΑΚΑΓΕ χρηματοδοτείται από τις εισφορές αλληλεγγύης των συνταξιούχων και ενισχύει τους ελλειμματικούς κλάδους των Ταμείων για την κύρια σύνταξη με βάση κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που καθορίζει, κάθε χρόνο, το ύψος του ποσού το οποίο απαιτείται.

Το ποσό αυτό για φέτος έχει καθοριστεί στα 395 εκατ. ευρώ και δεν αποκλείεται να αυξηθεί, αν δεν «βγουν» οι λογαριασμοί (από τα έσοδα) για τις πληρωμές των συντάξεων.