Παππάς: Πρέπει να μειωθεί αισθητά το ύψος των πλεονασμάτων

"Η εξυπηρέτηση του χρέους δεν πρέπει να γίνεται με όρους που υπονομεύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές", τονίζει από την Ουάσινγκτον ο υπουργός Επικρατείας

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει διατυπώσει εδώ και καιρό τη θέση ότι η εξυπηρέτηση του χρέους δεν πρέπει να γίνεται με όρους που υπονομεύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι το ύψος των απαιτούμενων πλεονασμάτων πρέπει να είναι αισθητά μικρότερο από αυτά των προηγούμενων προγραμμάτων», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μετά τις συναντήσεις του, στην Ουάσιγκτον με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Νέιθαν Σιτς. και τον σύμβουλο του προέδρου Ομπάμα για θέματα διεθνούς οικονομίας, Άντγουελ Αντεγιέμο.

«Στις συναντήσεις μου στην Ουάσιγκτον είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για τις τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, αλλά και να επαναβεβαιώσω τη συναντίληψή μας για την ανάγκη εφαρμογής πολιτικών που στηρίζουν την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή», ανέφερε ο κ. Παππάς.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε στους συνομιλητές του την ανάγκη να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι συμφωνηθείσες συνομιλίες για την οριστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους, χωρίς καθυστερήσεις που έχουν να κάνουν με τις πολιτικές εξελίξεις και τις εκλογικές αναμετρήσεις της κάθε χώρας.

Ο υπουργός Επικρατείας ενημέρωσε την αμερικανική πλευρά για την πρόοδο των συζητήσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης και ανέλυσε τα τελευταία στοιχεία για την ελληνική οικονομία, τα οποία δείχνουν ξεκάθαρα ότι έχει εισέλθει σε τροχιά προς την ανάπτυξη.

Ο κ. Παππάς υπογράμμισε μεταξύ άλλων, την υποχώρηση της ανεργίας στο 23,1% κατά το β' τρίμηνο του 2016 (από το επίπεδο του 26,1% στο οποίο την παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), το θετικό ρυθμό ανάπτυξης +0,2% το β' τρίμηνο του 2016 (έναντι πρόβλεψης της Κομισιόν για ύφεση -0,3% στο ίδιο διάστημα), καθώς και τα επίπεδα-ρεκόρ του τουρισμού (αφού οι εισροές αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τα 25 εκατομμύρια τουρίστες).

Αντικείμενο των συζητήσεων αποτέλεσαν και τα αποτελέσματα της πρόσφατης, 1ης Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ που διοργανώθηκε στην Αθήνα με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και συμμετοχή των ηγετών της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Ο υπουργός Επικρατείας ανέλυσε τα συμπεράσματα της Συνόδου για μια Ευρώπη που θα αφουγκράζεται περισσότερο τις ανάγκες των λαών της και σημείωσε, ότι αυτά συνιστούν ιδιαίτερα σημαντική συνεισφορά στην άτυπη Σύνοδο της ΕΕ στην Μπρατισλάβα.

Ερωτηθείς τέλος από τους Έλληνες ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον για την τοποθέτηση της αμερικανικής πλευράς σχετικά με την οριστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ο υπουργός Επικρατείας παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις που τόνιζαν την ανάγκη το θέμα του χρέους να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατόν.