Επενδυτική τράπεζα στο “μικροσκόπιο” της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Έλεγχο σε εταιρεία που προωθεί και λειτουργεί γνωστή χρηματιστηριακή ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών στην Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Μέσω της χρηματιστηριακής πλατφόρμας οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης CFDs μετοχών από 20 περίπου διεθνή χρηματιστήρια, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το ελληνικό. Η εν λόγω εταιρεία λειτουργεί με “διαβατήριο” στην Ελλάδα, δηλαδή είναι πιστοποιημένη από άλλο κράτος μέλος της ΕΕ και της επιτρέπεται να παρέχει υπηρεσίες στη χώρα μας βάσει των πιστοποιητικών που διαθέτει από το κράτος προέλευσης.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έλαβε την πρωτοβουλία ελέγχου της εταιρείας μετά από δημόσια παραδοχή του επικεφαλής του παρακρατήματος της στην Ελλάδα σε δημόσια εκδήλωση ότι τελεί πράξεις επί ελληνικών μετοχών χωρίς να είναι συμβεβλημένη με κάποια εταιρεία μέλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Πιο απλά, μέσω της συστηματικής εσωτερικοποίησης, η εταιρεία που διαχειρίζεται τη χρηματιστηριακή πλατφόρμα “φορτώνει” τις μετοχές και τους αντίστοιχους κινδύνους στους πελάτες της. Σε πρώτη φάση η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ανταλλάξει αλληλογραφία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της χώρας προέλευσης της επενδυτικής εταιρείας και εν συνεχεία θα προχωρήσει σε περαιτέρω ελέγχους νομιμότητας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα έχει αναλάβει προσωπικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κώστας Μποτόπουλος.