“Δε θα αποδώσει η εισφορά στις ΑΠΕ”

Στις συνέπειες της “καταστροφικής”, όπως τη χαρακτήρισε, εισφοράς επί του κύκλου εργασιών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας Φωτοβολταϊκών (ΣΠΕΦ), Στέλιος Λουμάκης, σε ομιλία του στην εσπερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για τις στρεβλώσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Επικρίνοντας τη στάση της Πολιτείας και το υπουργείο Περιβάλλοντος, υποστήριξε ότι “νομοθέτησαν, “ευλόγησαν” και συνεχίζουν να επικροτούν με τη στάση τους τις βαρύτατες στρεβλώσεις στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας” οι οποίες, συνέχισε, “όπως πολλάκις έχει αποδειχθεί, διοχετεύουν το 60% των πόρων ΑΠΕ στην ευρύτερη επιδότηση της λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας και εν τοις πράγμασι στα ορυκτά καύσιμα που κυριαρχούν σε αυτή, με προεξέχον το εισαγόμενο ακριβό φυσικό αέριο”.

Επεσήμανε ακόμα ότι “η εισφορά όπως οριζόντια και εξοντωτικά ετέθη στα επαγγελματικά φωτοβολταϊκά και μάλιστα επί του τζίρου χωρίς στοιχειώδη παραμετροποίηση, δημιουργεί παγκόσμια πρώτη για τελικούς φορολογικούς συντελεστές πλησίον ή και υπεράνω του 100% επί των προ φόρων καθαρών αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων”, κάνοντας μάλιστα λόγο για “σταλινικού τύπου κοινωνικοποίηση” πολλών μικρομεσαίων και μεγαλύτερων φωτοβολταϊκών πάρκων.

Κλείνοντας, ο κ. Λουμάκης ζήτησε ζήτησε άμεσο διάλογο με το υπουργείο Περιβάλλοντος για την επανεξέταση της εισφοράς και την οπωσδήποτε αποφυγή της επιπλέον φορολόγησης της.